Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Padel je v past: V ZDA prijeli moškega, ki je v čevljih tihotapil uran za Iran

Deli na:
Padel je v past: V ZDA prijeli moškega, ki je v čevljih tihotapil uran za Iran

Foto: Reuters

Na mednarodnem letališču v New Yorku so prijeli 33-letnega Patricka Campbella, ki je imel v čevljih skrit uran. Prodati ga je nameraval Iranu, je včeraj sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

Campbella so prijeli v sredo, ko je v New Yorku prispel iz Pariza. Prijeli so ga kot posrednika, ki je nameraval preprodati 1000 ton očiščenega urana Iranu, s čimer je kršil ameriške zakone, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Campbell sicer živi v Sierri Leone, pod nadzorom ameriških obveščevalcev pa je bil od maja 2012, ko se je javil na oglas, da nekdo išče očiščeno uranovo rudo oziroma t.i. rumeno pogačo. S tem pa se je ujel v past ameriških agentov, ki so preko oglasa iskali prekupčevalce urana.

Campbell je obljubil, da bo zagotovil 1000 ton rude, ki bi jo zakrinkal v druge rude, da bi se tako izognil odkritju. Obljubil je, da bo uran kot "kromit" poslal iz Sierre Leone v pristanišče v Bandar Abasu v Iranu.

Na ta način naj bi Iranu zagotovil uranovo rudo, ki bi jo ta potem lahko naprej očistil in obogatil za uporabo kot gorivo v jedrski elektrarni, ali pa, kot se boji mednarodna skupnost, za jedrsko bombo.

Trgovca z uranom so nato prepričali, da se na Floridi v ZDA sestane s "stikom" in mu preda vzorec urana. A ob prihodu v New York so ga na njegovo presenečenje aretirali.

Vzorce urana je imel zavite v plastične vrečke in nato skrite v podplatih čevljev, ki jih je imel v prtljagi.

Zdaj mu grozi do 20 let zapora in kazen v višini milijona dolarjev. Primer je že prevzelo zvezno sodišče v kraju Fort Lauderdale na Floridi, še navaja AFP.