sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Osem mesecev po Sirizini "revoluciji" morajo Grki znova na volišča

Deli na:
Osem mesecev po Sirizini "revoluciji" morajo Grki znova na volišča

Foto: Reuters

Volilna kampanja v Grčiji se je pred današnjimi parlamentarnimi volitvami v petek zvečer končala. Zadnje ankete napovedujejo rahlo prednost Sirizi nekdanjega grškega premierja Aleksisa Ciprasa pred konzervativno Novo demokracijo (ND). A kljub temu je vodja ND Evangelos Meimarakis prepričan v zmago.

Zadnje ankete kažejo, da niti Siriza niti konservativci ne bodo dosegli absolutne večine. Grški časniki pa po navedbah nemške tiskovne agencije dpa poročajo, da obe strani že iščeta morebitne koalicijske partnerje. "Težka sestavljanka sodelovanja," se glasi naslov članka v konzervativnem časniku Kathimerini.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so štiri ankete v petek napovedale res tesno zmago Sirize, pri čemer njena prednost pred ND glede na ankete niha med 0,7 odstotka do treh odstotkov.

Grčijo danes le osem mesecev po prejšnjih in petič v šestih letih čakajo nove parlamentarne volitve. Cipras je prepričan, da bo Sirizi uspelo znova zmagati in zavrača oblikovanje velike koalicije s konservativno Novo demokracijo, čeprav si jo želi večina Grkov.

A potem ko je bila Siriza nekaj časa trdno v vodstvu, se je ND okrepila in ankete v zadnjem tednu napovedujejo tesen boj za zmago. Obe stranki naj bi v nedeljo pobrali približno enako glasov, nekje med 25 in 30 odstotki, in tako ostali brez absolutne večine.

Katera od njiju bo kot zmagovalka pobrala bonus 50 poslanskih sedežev v 300-članskem parlamentu ter se prva lotila oblikovanja vladne koalicije, ni mogoče z gotovostjo napovedati. Siriza sodeč po večini anket resda ostaja v tesnem vodstvu, po oceni nekaterih poznavalcev naj bi tudi prejela več glasov še neodločenih volivcev, a razlike so majhne.

Za glasove se bo borilo 19 strank in zavezništev, devet pa jih ima po poročanju dpa realne možnosti za preboj v parlament, za kar potrebujejo najmanj tri odstotke glasov. Vprašanje med drugim je, ali bo vstop uspel dosedanjim koalicijskim partnerjem Sirize Neodvisnim Grkom, ki jim ankete napovedujejo okoli tri odstotke glasov.