vaga Dobra karma

Kronična potreba rojenih v znaku Tehtnice: da bi ...

damjan-murko, tiar, maja-murko Svet24.si

FOTO: Murku je pomembno, da živi normalno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

dež, naliv, padavine, veter, neurje, sneg Svet24.si

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

MasterChef Njena.si

Žan in Žiga ženskam pokazala, kako se speče ...

Svet

Orkan Isaias prišel nad vzhodno obalo ZDA

Deli na:
Orkan Isaias prišel nad vzhodno obalo ZDA

Orkan Isaias pred vzhodno obalo ZDA. - Foto: Nasa

Orkan Isaias je v ponedeljek zvečer po krajevnem času dosegel vzhodno obalo ZDA z vetrovi do 140 kilometrov na uro. Ameriški center za orkane s sedežem v Miamiju je sporočil, da je orkan s seboj prinesel močnejši veter, kot so pričakovali, in opozoril pred poplavami, ki bi lahko zahtevale življenja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Orkan je celino dosegel blizu kraja Ocean Isle Beach v ameriški zvezni državi Severna Karolina v ponedeljek okoli 23. ure po krajevnem času. Oblasti so izdale opozorilo pred poplavami in močnim vetrom, ponekod poročajo o motnjah pri oskrbi z električno energijo.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred tem sporočil, da je razglasil izredne razmere za Florido, Severno in Južno Karolino ter s tem sprostil sredstva iz zvezne blagajne za primer naravnih nesreč. Isaias sicer ni dosegel Floride, kot so vremenoslovci sprva napovedovali.

Trump je na novinarski konferenci opozoril prebivalce območij na poti orkana, naj bodo previdni ter naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti. "Ostanite varni," jim je še sporočil.

Guverner Severne Karoline Roy Cooper je prebivalcem v pričakovanju orkana svetoval, naj poleg običajnih nujnih potrebščin za primer evakuacije ob naravnih nesrečah tokrat zaradi pandemije covida-19 spakirajo tudi zaščitne maske, razkužilo za roke. Opozoril jih je tudi, naj ne pozabijo na primerno medsebojno razdaljo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.Povedal je še, da je v pripravljenosti do 150 pripadnikov nacionalne garde, ki bodo, če bo treba, pomagali pri odstranjevanju posledic orkana.

Pričakovati je, da bo Isaias danes nad Severno Karolino oslabel in se pomikal naprej ob obali proti severovzhodu. Danes naj bi tako z močnim vetrom in obilnim deževjem dosegel več mest, med njimi Washington, Philadelphio in New York.

Guverner zvezne države New Jersey Ryan Murphy je že razglasil izredne razmere. Zaprti so vsi državni uradi, prebivalcem pa so svetovali, naj se ne odpravljajo na pot z avtomobili.

Isaias se je kot tropska nevihta prejšnji teden oblikoval nad Karibskim morjem. V četrtek je dosegel Portoriko, kjer je povzročil zemeljske plazove in poplave, nato pa se je okrepil v orkan prve stopnje. V soboto je dosegel Bahame, nato pa je znova oslabel v tropsko nevihto. V ponedeljek se je spet okrepil v orkan prve stopnje.

Loading...