Revija Reporter
Svet

Orkan Florence udaril Severno Karolino

STA

15. sep. 2018 0:26 Osveženo: 0:28 / 15. 9. 2018

Deli na:

Orkan je zalil kleti stanovanjskih hiš.

Reuters

Orkan Florence, ki je zjutraj dosegel obalo Severne Karoline s hitrostjo do 150 kilometrov na uro, je v isti državi terjal najmanj tri smrtne žrtve. Mater in otroka je ubilo drevo, ki je padlo na hišo v Wilmingtonu, moški pa je umrl med poskusom zaganjanja generatorja. Prizadeta območja bo prihodnji teden obiskal ameriški predsednik Donald Trump.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedala, da bo Trump na v orkanu prizadeta območja predvidoma potoval v začetku ali sredini tedna, njegovo potovanje pa ne bo motilo reševanja in odpravljanja posledic orkana.

Ameriški mediji poročajo, da je več sto ljudi zajetih v poplavah, obalo so zalivali visoki valovi plime, najhujše pa naj bi šele prišlo zaradi obilnega deževja, ki bo povzročilo poplave in plazove. Brez elektrike je okrog 600.000 odjemalcev.

Orkan Florence ni več močan, saj so ga degradirali v prvo kategorijo, vendar pa je širok okrog 600 kilometrov in nosi s seboj veliko dežja. Nekaj podobnega kot Katrina leta 2005, ki je uničila New Orleans s poplavami.

Severno in Južno Karolino naj bi zalival ves dan in še v soboto, potem pa se bo deževje usmerilo najprej proti zahodu in nato naslednji teden proti severovzhodu ZDA. Letalske družbe so odpovedale več kot 2000 poletov, na ogroženih območjih pa deluje skoraj 10.000 pripadnikov nacionalne garde in druge policijske ter reševalne službe.

Razen obilne količine dežja pa orkan Florence vsaj uvodoma ni uresničil najbolj črne napovedi, ki so se vrstile, ko je bil še v Atlantiku s hitrostjo vetrov več kot 225 kilometrov na uro. Čeprav bo še naprej prihajalo do izpadov elektrike in poplav.