sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Organizator pariških napadov včeraj ubit v Saint-Denisu

Deli na:
Organizator pariških napadov včeraj ubit v Saint-Denisu

Foto: Reuters

Policijske sile so med sredino operacijo v pariškem predmestju Saint-Denis ubile belgijskega džihadista Abdelhamida Abaaouda, domnevnega organizatorja petkovih napadov v Parizu, je danes sporočil pariški tožilec Francois Molins.

"Abdelhamida Abaaouda smo ravnokar formalno identificirali (...) kot ubitega med operacijo," je sporočil tožilec, ki je pristojen za preiskavo napadov, v katerih je bilo v petek ubitih 129 ljudi, 350 pa ranjenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V stavbi v Saint-Denisu, v kateri je 110 pripadnikov posebnih enot policije sprožilo racijo, je prišlo do streljanja in samomorilske eksplozije. Po besedah Molinsa je bilo Abaaoudovo truplo prerešetano s kroglami, iz tožilčevega urada pa so kasneje sporočili, da ni jasno, ali se je sam razstrelil.

Po sredinem sedemurnem streljanju, med katerim naj bi bilo izstreljenih 5000 nabojev, so v stanovanju v Saint-Denisu našli dve trupli. Pri drugem naj bi šlo za žensko, ki naj bi se po poročanju medijev razstrelila. Več medijev jo je navajalo kot 26-letno Hasno Aitboulahcen, sestrično Abaaouda.

Da je bil 28-letni Abaaoud, pripadnik skrajne skupine Islamska države, ubit med operacijo v Saint-Denisu, je že v sredo poročal ameriški časnik Washington Post, ki se je skliceval na neimenovane vire. Molins do danes njegove smrti ni želel potrditi, saj je želel počakati na teste DNK. Identificirali so ga s pomočjo prstnih odtisov.

"Nevtralizacijo enega izmed možganov" petkovih napadov je danes pred francoskimi poslanci že pozdravil francoski premier Manuel Valls. Premier je pred tem, ko so poslanci izglasovali podaljšanje izrednih ukrepov za nadaljnje tri mesece, posvaril, da Franciji še vedno grozijo nevarnosti.

Najbolj iskani belgijski islamski skrajnež, ki se je za IS boril v Siriji, se je rodil maroškim staršem. V preteklosti je živel v bruseljski četrti Molenbeek, ki velja za trdnjavo islamističnih skrajnežev.

Sprva je bil manjši prestopnik, nato pa se je radikaliziral in se leta 2013 odšel borit v Sirijo. Tam je postal eden od obrazov propagande IS za francosko govoreči svet, poimenovali pa so ga Abu Omar al-Baljiki (Belgijski po arabsko).

Februarja ga je predstavila spletna revija IS Dabik. Na eni izmed tamkaj objavljenih fotografij ga je videti, kako se, oblečen v vojaška oblačila in z avtomatsko puško v rokah, smehlja. Na drugi stoji pred oklepnikom in v rokad drži črno zastavo IS ter izvod Korana. Videti ga je bilo tudi na več propagandnih videoposnetkih IS. Znan je predvsem posnetek, v katerem Abaaoud vozi avtomobil, ki za seboj vleče štiri izmaličena trupla.

V pogovoru za Dabik se je Abaaoud obenem hvalil s svojim sodelovanjem v teroristični celici v Belgiji. Na naslovnice časnikov se je Abaaoud prebil tudi zaradi mlajšega brata, ki mu je lani sledil v Sirijo. Belgijski časniki so o takrat 13-letnem Younesu poročali kot o najmlajšem džihadistu na svetu.

Belgijske oblasti so Abaaouda dalj časa sumile sodelovanja v islamistični celici. Januarja so izvedli racijo v mestu Verviers, v kateri sta bila ubita dva člana te celice. Julija so ga v Bruslju zaradi rekrutiranja borcev za Sirijo v odsotnosti obsodile na 20 let zapora.

Abaaoud se je hvalil, da je po januarski raciji potoval v Sirijo, pri čemer naj bi ga evropski obmejni organi ustavili, a mu je uspelo pobegniti.

"Vse to dokazuje, da se musliman ne bi smel bati napihnjene podobe križarskih obveščevalnih služb. Moje ime in fotografija so bile po vseh novicah, a mi je uspelo ostati v domovini, načrtovati operacije proti njim in varno oditi, ko se je to izkazalo za potrebno," je med drugim izjavil.

Ob tem se je hvalil z več teroristični načrti proti Zahodu, in to iz Belgije, "pred nosom belgijskih tajnih služb".

Abaaoudov oče je za belgijske medijev izjavil, da se svojega sina sramuje. "Zakaj bi želel pobijati nedolžne Belgijce. Naša družina tej državi dolguje vse," je dejal. Abaaoudovi svojci naj bi molili za njegovo smrt, njihova želja pa se je danes izpolnila.

Abaaoud je očitno tudi poznal Salaha Abdeslama, ki prav tako izhaja iz Molenbeeka in ki ga zaradi domnevne vpletenosti v petkove napade še vedno iščejo. Prav tako naj bi bilo povezan z Abdeslamovim bratom Brahimom, ki se je v petek razstrelil pred enim izmed pariških lokalov.