islamska država Svet24.si

Talibani odsekali eno od glav Islamske države

Dione Quirino, Amanda Cassia Lopes Svet24.si

Ljubosumna ženska zastrupila bivšega in njegovo ...

darja-gajšek Svet24.si

S pomočjo Lojzeta Slaka spoznala moč glasbe

hisa bazen snezic novigrad pl1 Reporter.si

Nepremičninski imperij Janševega svetovalca Roka...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

sex actually Odkrito.si

Voditeljica ostala zgrožena, ko ga je slišala ...

ronaldo re Ekipa24.si

Spet ima NOV AVTO! Za Ronaldom se OBRAČAJO VSI, ...

Svet

Orbanovega darila Janši pri nas nihče noče: Slovenija bo Egiptu podarila 250.000 doz astrazenece

Deli na:
Orbanovega darila Janši pri nas nihče noče: Slovenija bo Egiptu podarila 250.000 doz astrazenece

Tako je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto slovenskemu premierju Janezu Janši dostavil cepivo Astrazenece. - Foto: Bobo

Slovenija bo mednarodni pobudi za pravično porazdelitev cepiv proti covidu-19 Covax letos in prihodnje leto skupno namenila 500.000 evrov, je včeraj sklenila vlada. Vlada je tudi odločila, da bo Slovenija Egiptu darovala 250.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca. V začetku junija je Madžarska Sloveniji posodila 300.000 odmerkov tega cepiva, a odkar imajo ljudje možnost izbire, se je za cepljenje z "astrazeneco" odločilo le nekaj deset posameznikov.

Kot so sporočili po današnji seji vlade, bo Slovenija letos pobudi Covax namenila 350.000 evrov, prihodnje leto pa 150.000 evrov. S tem se je Slovenija pridružila državam donatoricam. Prispevek bo v celoti namenjen za pomoč državam v razvoju in se šteje za uradno razvojno pomoč, je po seji vlade še sporočil urad vlade za komuniciranje.

Hkrati je vlada danes tudi odločila, da bo Slovenija za namen humanitarne pomoči ob pandemiji covida-19 Egiptu brezplačno namenila 250.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Donacija cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca bo izpeljana po podpisu pogodbene dokumentacije, sklenjene med Slovenijo, Egiptom in proizvajalcem cepiva AstraZeneca.


V hladilnikih NIJZ je shranjenih skoraj 360 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece. Več kot polovici teh zalog bo konec avgusta potekel rok uporabe, zanimanja za cepljenje s tem cepivom pa praktično ni, je pred dnevi poročal portal N1.

Egipt je zaradi slabih epidemioloških razmer glede covida-19 in izjemno nizke stopnje precepljenosti na različne države naslovil več prošenj za pomoč v obliki cepiv, ki ga v državi primanjkuje. Zaradi omejenega testiranja v državi, ki šteje nekaj več kot sto milijonov prebivalcev, so dejanski statistični kazalniki glede stanja epidemije s precejšnjo gotovostjo bistveno višji od številk, ki jih za to državo beleži Svetovna zdravstvena organizacija, so še sporočili po seji vlade.

Dodali so, da je v interesu Slovenije, da se čim več ljudi cepi in se s tem zagotovi večja kolektivna zaščita tudi zunaj nacionalnih meja, vključno z destinacijami, ki so za številne slovenske državljane turistično ali poslovno zanimive, med katere gotovo sodi tudi Egipt.

Loading...