Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orbanov zunanji minister ujet v laži: Objavljal je fotografije, kako pridno dela v pisarni, nato so ga posneli na jahti madžarskega milijarderja (FOTO)

Deli na:
Orbanov zunanji minister ujet v laži: Objavljal je fotografije, kako pridno dela v pisarni, nato so ga posneli na jahti madžarskega milijarderja (FOTO)

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je prejšnji teden na Facebooku pisal, da zaradi beloruske krize pregorevajo telefoni, zraven pa je objavil fotografijo, na kateri sedi s svoji pisarni in bulji v telefon. A Szijjarto je bil v tistem času daleč stran od Budimpešte – na Jadranu je užival na luksuzni jahti milijarderja in Orbanovega prijatelja Laszla Szijja. Szijjarto je v torek zavrnil očitke o korupciji in pozive k odstopu, s katerimi se je soočil po objavi fotografij njegovega dopustovanja.

Raziskovalni novinarski center Atlatszo je objavil fotografije ministra na jahti enega najbogatejših Madžarov, ki si je žepe napolnil tudi s posli z državo. Szijjarto je z objavami na Facebooku zavajal javnost, so prepričani v Atlatszo, neodvisni madžarski medijski organizaciji, ki je pogosto kritična do madžarskega premierja Viktorja Orbana in njegove vlade.

Szijjarto je na fotografijah na Facebooku v pisarni in v obleki, a v času objav na Facebooku je bil v kratkih hlačah na krovu jahte nekje pred hrvaško obalo, poroča Atlatszo. Minister je z zasebnim letalom priletel v Split in se tam vkrcal na Szijjevo ladjo.

»Brez pretiravanja, telefonske linije na ravni premierja in zunanjega ministra pregorevajo zaradi dogajanja v Minsku,« je na Facebooku zapisal minister Szijjarto. Morda so bili telefoni res vroči, a minister je vse morebitne klice opravil z jahte, ki je v lasti družbe, registrirane v davčni oazi. Lastnik te družbe je gradbeni magnat Laszlo Szijj, piše Atlatszo. Bogataš neguje dober odnos z Orbanom, njegova podjetja pa so zato dobila milijardne posle z državo.

Če je ministru Szijjartu jahto dal v uporabo bogataš, ki bogati na račun javnih pogodb, je to tipičen primer korupcije, opozarjajo do oblasti kritični madžarski mediji.

Szijjarto ni zanikal, da bi bil na plovilu. Vendar pa je dejal, da je bilo to del njegovega zasebnega življenja in da tega ne namerava pojasnjevati novinarjem. "To je moje zasebno življenje, družinske počitnice so del zasebnega življenja," je poudaril. "Tisto malo zasebnega življenja, kar ga imam, nima nič z mojimi uradnimi odločitvami," je dodal.

Atlatszo je tudi ta teden "sledil" bogataševi jahti. Madžarsku turisti na Hrvaškem so jo med drugim opazili zasidrano v Milni na Braču.

Miku hrvaškega morja se ni mogel izogniti niti premier Orban. Čeprav je Madžarom priporočil, naj letos letujejo na Blatnem jezeru, je šel sam jadrat na Jadran. S prijatelji je užival na jadrnici Hanse 575, občasno pa je pristal in šel na obed v katero od obalnih restavracij.