stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban ZDA obtožuje vmešavanja v Srednji Evropi

Deli na:
Orban ZDA obtožuje vmešavanja v Srednji Evropi

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je v torek obtožil Washington, da se vmešava v notranje zadeve srednjeevropskih držav, poročajo tuje tiskovne agencije.

"ZDA se ne le preprosto vmešavajo, temveč aktivno sodelujejo v notranjepolitičnem življenju srednjeevropskih držav," je Orban poudaril za madžarsko državno televizijo M1 v intervjuju ob koncu leta. "Vstopili smo v novo obdobje," je dodal.

Po njegovih besedah se med ZDA in Rusijo zaradi krize v Ukrajini vzpostavljajo odnosi, podobni tistim med hladno vojno. Madžarski predsednik je ob tem zatrdil, da želi Budimpešta glede tega ostati nevtralna. "Želijo nas zvleči v konflikt, kar se ne more dobro končati za nas," je dejal. "Ostati moramo zunaj konflikta," je dodal.

ZDA so oktobra več uradnikom madžarske vlade in podjetnikom, ki jim očitajo korupcijo, prepovedale vstop v državo. "Vsakdo, ki razmišlja, ve, da so obtožbe o korupciji krinka," je poudaril Orban. Po njegovih besedah ZDA želijo vpliv na Madžarskem.

Budimpešto so razburile tudi nedavne izjave ameriškega republikanskega senatorja iz Arizone Johna McCaina, ki je Orbana označil za neofašističnega diktatorja, ki želi v posteljo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Madžarski premier je v odzivu dejal, da gre za "izjemno provokacijo in napad na neodvisnost Madžarske".