Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban za vnovično uvedbo smrtne kazni na Madžarskem

Deli na:
Orban za vnovično uvedbo smrtne kazni na Madžarskem

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je v torek omenil možnost vnovične uvedbe smrtne kazni na Madžarskem, njegova stranka Fidesz pa je danes obelodanila, da si o tem vprašanju želi razprave z evropskimi partnerji. V Bruslju in Strasbourgu so se na to odzvali z ogorčenjem in poudarili, da je smrtna kazen prepovedana v celotni EU.

Madžarska je smrtno kazen ukinila, ker je bil to eden od pogojev za njen vstop v EU leta 2004. A v Budimpešti so sedaj to vprašanje znova dali na mizo.

"Smrtno kazen je treba obdržati na dnevnem redu," je v torek med obiskom v mestu Pecs izjavil Orban in pojasnil, da zaostritev kazenskega zakonika, ki jo je uvedla njegova vlada in ki me drugim določa, da morajo obsojeni na dosmrtni zapor to kazen odslužiti v vsakem primeru, ne zadostuje.

Madžarski premier se je s temi besedami odzval na okruten primer umora v bližnjem kraju Kaposvar, kjer je moški napadel trafiko in umoril 21-letno prodajalko, navaja nemška tiskovna agencija dpa. A, kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, do teh izjav prihaja tudi po nedavnem padcu podpore Orbanovemu Fideszu v javnomnenjskih raziskavah in dvigu priljubljenosti desničarske stranke Jobbik.

Vodja poslanske skupine Fidesza Antal Rogan je danes izjavil, da se njegova stranka zaveda evropskih predpisov, ki prepovedujejo smrtno kazen, a je razprava o tem po njegovem mnenju vseeno potrebna. "Tudi v članici EU, če si javnost v tej članici želi smrtne kazni (...) tedaj je to razpravo moč voditi tudi na ravni EU," je Rogan dejal za madžarski radio.

Na vse skupaj so se hitro odzvali v Bruslju in Strasbourgu, kjer poteka zasedanje Evropskega parlamenta. "Ukinitev smrtne kazni je eden od pogojev za priključitev EU," je poudaril tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos pa je v Evropskem parlamentu izpostavil, da ni bila za EU smrtna kazen nikoli odgovor, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je medtem od Budimpešte zahteval pojasnila. Sporočil je, da je zjutraj zahteval pogovor z Orbanom, o čemer namerava kasneje obvestiti javnosti.