pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban se je sprl z medijskim oligarhom, ki je premerja napadel prek svojih medijev

Deli na:
Orban se je sprl z medijskim oligarhom, ki je premerja napadel prek svojih medijev

Foto: Reuters

Madžarski časnik, ki je praviloma lojalen premierju Viktorju Orbanu, je včeraj objavil očiten napad nanj. Gre za zaostrovanje v bitki med Orbanom in njegovim donedavnim tesnim zaveznikom, medijskim mogotcem Lajosem Simicsko.

Vojna med nekdanjima prijateljema, ki sta si v študentskih letih delila sobo in sta nato družno gradila svoji karieri, je javno izbruhnila konec prejšnjega tedna. Simicska je Orbana v več intervjujih ostro napadel, nato pa so kolektivno odstopili vodstveni delavci več medijev, ki so v njegovi lasti. Šlo naj bi za ljudi, ki so "prestopili na Orbanovo stran".

Nato se je medijski mogotec za nekaj dni odpravil na smučanje, znova pa je udaril včeraj, poroča agencija Reuters. Tednik Heti Valasz, katerega solatnik je Simicska, namreč včerajšnjo izdajo začenja z udarnim uvodnikom, v katerem odgovorni urednik tednika in nekdanji pomočnik Orbana Gabor Borokai ocenjuje, da je s premierjem konec.

"Pomanjkanje strategije je omogočilo, da so dominirali taktični nagibi, skupno dobro pa je zamenjalo zasledovanje lastnih koristi," je med drugim zapisal Borokai. O sporu med premierjem in Simicsko je ocenil, da "se je na desnem polu začel tektonski premik, elementarna reorganizacija".

Na Madžarskem so že nekaj časa krožile govorice, da sta se Orban in Simicska razšla, ker naj bi slednji začutil, da skuša premier omejiti njegovo vse močnejšo vlogo v državi. Pika na i je bila nato napoved novega davka na oglaševanje, ki ga želi uvesti Orbanova vlada in bi občutno udaril po zaslužku Simicskovega medijskega imperija.

Po prvotnih načrtih naj bi najvišji 50-odstotni davek na oglaševanje plačevala le televizijska postaja RTL, ki je v lasti nemškega koncerna Bertelsmann, po novem predlogu pa bo za vse medije veljala enotna davčna stopnja.

Poznavalci ocenjujejo, da je spor resen, saj naj bi bil Simicska v madžarski politiki vsaj tako pomemben kot Orban in je med drugim pomemben financer premierjeve stranke Fidesz.