kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban noče zapustiti EPP, a Weber mu je postavil tri pogoje

Deli na:
Orban noče zapustiti EPP, a Weber mu je postavil tri pogoje

Viktor Orban - Foto: Reuters

Stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz je včeraj sporočila, da ne želi zapustiti Evropske ljudske stranke (EPP), v kateri so vse glasnejši pozivi k njeni izključitvi, poroča tiskovna agencija Reuters na svoji spletni strani.

"V EPP je razprava, ki se osredotoča na vprašanje priseljevanja," so v odgovoru Reutersu sporočili iz Fidesza. "Pripravljeni smo na razpravo in predstavitev naših stališč. Fidesz ne želi zapustiti EPP, naš cilj je le okrepitev tistih, ki v tej družini nasprotujejo migracijam," so poudarili.

Dodali so, da sta po mnenju stranke obramba evropskih krščanskih vrednot in preprečevanje migracij pomembnejša od strankarske discipline znotraj EPP.

Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Fidesz je objavil plakate, na katerih sta Soros in smehljajoči se Juncker, zraven pa napis: "Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj."

Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila. "Viktor Orban je prestopil mejo," je bil včeraj za spletno izdajo časnika Welt kritičen tudi predsednik EPP Joseph Daul. Vodja politične skupine EPP Manfred Weber pa je Orbanu postavil tri pogoje za obstanek njegovega Fidesza v EPP: konec kampanje proti Bruslju, opravičilo in delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti.



Izključitev Fidesza je po zadnjih podatkih uradno zahtevalo 13 strank iz desetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, kar je zadostna podpora za izključitev kake stranke. 12 strankam, ki so to storile do ponedeljka, se je danes pridružila še irska Fine Gael. Za sprožitev postopka izključitve iz EPP mora to uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav.

Med članicami EPP, ki zahtevajo izključitev Fidesza, ni nobene slovenske stranke. V SDS so za STA poudarili, da izključitvi nasprotujejo, češ da bi oslabila EPP. Tudi v SLS so za STA menili, da to ne bi bilo pravo sporočilo pred evropskimi volitvami. NSi pa je sporočila, da bo predlagala zamrznitev članstva.

Skupščina EPP bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti - izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi krščansko demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci.