Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban naročil vodji davčne uprave, naj toži ameriškega diplomata

Deli na:
Orban naročil vodji davčne uprave, naj toži ameriškega diplomata

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je vodji davčne uprave Ildiko Vida naložil, naj toži ameriškega odpravnika poslov v Budimpešti zaradi klevetanja. Andre Goodfriend jo je namreč obtožil korupcije.

Orbanov ultimat je najnovejši zaplet v sporu med ZDA in Madžarsko. Odnosi med državama so se precej poslabšali septembra, ko je ameriški predsednik Barack Obama izrekel kritike na račun pritiskov madžarske vlade na civilno družbo. Washington je poleg tega prepovedal vstop v državo šestim predstavnikom madžarskih oblasti, med njimi Vidi, zaradi korupcije.

"Če ne bo takoj vložila tožbe proti ameriškemu odpravniku poslov, jo bom odstavil," je šefici davčne uprave včeraj v parlamentu zagrozil Orban. Sporočilo je imel tudi za ameriškega diplomata: "Vstani, bodi mož in prevzemi odgovornost za to, kar si izjavil," je dejal desničarski politik in dodal, da se odpravnik poslov ne bi smel skrivati za diplomatsko imuniteto.

Madžarskega premierja je minuli teden razjezil tudi ameriški republikanski senator John McCain, ki je Orbana označil neofašističnega diktatorja. Orban mu je odgovoril, da je bila njegova izjava napad na madžarsko neodvisnost.