zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo Orban Madžarsko res odpeljal iz EU, ker naj bi ta vodila "sveto vojno, džihad"?

Deli na:
Bo Orban Madžarsko res odpeljal iz EU, ker naj bi ta vodila "sveto vojno, džihad"?

Viktor Orban vlada Madžarski od leta 2010. Predsednik madžarske vlade pa je bil že med letoma 1998 in 2002. - Foto: Profimedia

Madžarski premier Viktor Orban je včeraj v govoru o stanju v državi pohvalil dosežke svoje vlade ter ostro napadel opozicijo. Prav tako ni skoparil s kritikami na račun EU, Madžarom pa je obljubil podaljšanje ugodnosti zaradi naraščajočih cen energentov in inflacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Madžarskem se je včeraj začela uradna volilna kampanja pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami. Orban, ki se po oblikovanju volilnega zavezništva šestih opozicijskih strank tokrat sooča z najmočnejšo konkurenco, odkar je leta 2010 prevzel oblast, pa je z govorom tudi uradno začel kampanjo svoje stranke Fidesz.

Orban je spomnil na ugodnosti za družine in upokojence, na dobre gospodarske kazalce in uspešen zagon po pandemiji. Iz trenutne krize zaradi pandemije izhajamo močnejši, kot smo vanjo vstopili, je dejal madžarski premier.

Opozicijo je obtožil "resne neodgovornosti", ko vlado označuje za diktatorsko, in dejal, da bo, če bo opozicija uspela priti na oblasti, slabo upravljala z državo. "Ne samo virus, tudi levica je napadla Madžarsko," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pomen državnozborskih volitev je ogromen, za Madžare so vprašanje obstoja, je poudaril in državljane pozval, naj ne volijo levice, ki je vedno nasprotovala interesom države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.



V sporu med Rusijo in Ukrajino se je po njegovih besedah treba izogniti vojni. Opozoril je, da bo iz Ukrajine, če bo v tej državi izbruhnila vojna, na Madžarsko pribežalo "na stotine tisoč ali celo milijone" beguncev.

Orban se je sicer v začetku februarja v Kremlju srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in obljubil sodelovanje z Moskvo. 58-letnik ima prijateljske odnose s Putinom, medtem ko so odnosi z Brusljem vse slabši, poroča AFP.

Po Orbanovih besedah je Madžarska obdana z "nestabilno regijo". Madžarska ne bo sedela in gledala, kako "slaba politika velikih sil povzroča opustošenje v naši soseščini". "Ne bomo sprejeli nobenih odločitev Bruslja, ki so v nasprotju z madžarskimi interesi," je poudaril.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Orban prvič nakazal možnost madžarskega izstopa iz EU. Kot je dejal, EU pod krinko zagovarjanja pravne države vodi "sveto vojno, džihad". Hkrati pa je EU pozval k "strpnosti" do Madžarske, saj v nasprotnem primeru ne bo mogoče nadaljevati po skupni poti.