Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Opozicija v Venezueli zahteva odločitev sodišča glede Chavezove prisege

Deli na:
Opozicija v Venezueli zahteva odločitev sodišča glede Chavezove prisege

Foto: Reuters

Eden glavnih opozicijskih voditeljev v Venezueli Henrique Capriles je včeraj pozval vrhovno sodišče, naj čimprej odloči, ali se lahko prisega predsednika Huga Chaveza za četrti mandat preloži, kot to trdi vlada. Chavez namreč še vedno okreva po operaciji na Kubi in se zelo verjetno ne bo mogel udeležiti prisege, za katero je zadnji rok v četrtek.

Glede na venezuelsko ustavo bi moral Chavez, ki je bil oktobra izvoljen za nov šestletni mandat na položaju predsednika države, v Caracasu priseči najkasneje do 10. januarja. A to je zaradi njegovega zdravstvenega stanja po četrti operaciji zaradi raka malo verjetno.

Glede na stališče vlade bi prisego lahko preložili, saj da gre zgolj za formalnost. A opozicija vztraja, da je treba ustavo spoštovati. "Ne vem, kaj zdaj čakajo sodniki vrhovnega sodišča. V Venezueli imamo zdaj brez vsakega dvoma ustavno krizo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Capriles, ki je bil sicer Chavezov protikandidat na oktobrskih volitvah.

Če Chavezu ne bo uspelo zapriseči, bi morali v Venezueli v naslednjih 30 dneh vnovič na volišča. Ustava namreč pravi, da so potrebne nove volitve, če novoizvoljeni predsednik umre ali je trajno nesposoben še pred prevzemom položaja oz. v prvih štirih letih njegovega sicer šestletnega mandata, navaja AFP.


Opozicija je sicer za pomoč zaprosila tudi tujino. Organizacijo ameriških držav (OAS) je opozorila na "spreminjanje ustavne ureditve" v državi, če Chavez ne bo mogel zapriseči v skladu z roki, njegova vlada pa bi vseeno ohranila polna pooblastila.

Poleg tega je Capriles včeraj še pozval voditelje ostalih latinskoameriških držav, naj ne sodelujejo v prireditvah, ki jih Chavezova administracija napoveduje namesto inavguracije. Doslej so sicer udeležbo napovedali urugvajski predsednik Jose Mugica, bolivijski predsednik Evo Morales in ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino, še navaja AFP.

Stanje Chaveza je medtem še vedno "nespremenjeno", je zatrdil minister za informiranje Ernesto Villegas. Pred štirimi dnevi so sicer znova poročali o zapletih, odtlej pa se njegovo stanje ni spreminjalo, je pojasnil. Po četrti operaciji zaradi raka se mu je razvila huda pljučnica, zaradi česar težko diha, so še pojasnili v Caracasu.

So se pa medtem oglasili v Washingtonu in Chavezu kljub ostremu nasprotovanju, ki so ga deležni z njegove strani, zaželeli čimprejšnje okrevanje. V State Departmentu pa so ob tem še izrazili upanje, da bodo v Venezueli politično krizo razrešili na miren in pošten način, še navaja AFP.