favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Okrcani evropski poslanci, ki so razkrili zaupne izjave predsednika ECB Draghija

Deli na:
Okrcani evropski poslanci, ki so razkrili zaupne izjave predsednika ECB Draghija

Foto: Reuters

V napetem pričakovanju četrtkovih odločitev ECB je njen predsednik Mario Draghi včeraj za zaprtimi vrati razpravljal z odborom Evropskega parlamenta. Javnih izjav ni želel dajati, nekateri poslanci pa so povedali, da je branil načrte za ponoven zagon programa za odkup državnih obveznic. Zgovorni poslanci so že bili okregani zaradi zlorabe zaupanja.

Čeprav je razprava predsednika ECB z odborom Evropskega parlamenta za denarne in gospodarske zadeve običajno javna, je tokrat potekala za zaprtimi vrati. Draghi tudi ob prihodu na razpravo in odhodu z nje ni želel odgovarjati na vprašanja novinarjev.

Bolj zgovorni so bili nekateri člani odbora, ki so povedali, da je Draghi branil sporne načrte za ponoven zagon programa odkupovanja državnih obveznic, češ da to ne pomeni tiskanja svežega denarja.

"Ocenjuje, da odkupovanje srednjeročnih, triletnih obveznic na sekundarnem trgu ne pomeni ustvarjanja denarja," je Draghijeve besede povzel evropski poslanec iz Francije Jean-Paul Gauzes.

Tudi evropska poslanka iz Slovenije Mojca Kleva je po twitterju med drugim sporočila, da "šef ECB vztraja, da se z odkupom državnih obveznic ne financira neposredno držav".

Evropski poslanec iz Španije Ramon Tremosa pa je pojasnil, da srečanje z Draghijem ni potekalo za zaprtimi vrati zaradi vsebine, temveč zato, da bi omejili špekulacije pred novinarsko konferenco, ki jo bo imel Draghi v četrtek, po redni mesečni seji sveta ECB.

Predsednica odbora Sharon Bowles je ostro kritizirala poslance, ki so dajali medijem izjave o tem, kaj je za zaprtimi vrati povedal Draghi. Citati po njenih besedah "niso reprezentativni", poleg tega gre za zlorabo zaupanja in škodovanje ugledu parlamenta.


Pričakuje se, da bo Draghi v četrtek razkril podrobnosti o programu odkupovanja obveznic. Možnost vnovičnega posega banke na trgu državnih obveznic zaradi zaostrovanja razmer v območju evra je napovedal po avgustovski seji sveta ECB.

Programu odkupovanja državnih obveznic najodločneje nasprotujejo v Berlinu. Po nekaterih navedbah naj bi Draghi z razkritjem podrobnosti celo počakal do 12. septembra, ko bo nemško ustavno sodišče odločilo o skladnosti fiskalnega pakta in stalnega reševalnega mehanizma z nemško ustavo.

Najbolj si čimprejšnjega ukrepanja Frankfurta želijo v Španiji in Italiji, ki sta pod najhujšim pritiskom trgov.

Poleg Draghija je z odborom danes za zaprtimi vrati razpravljal tudi komisar za notranji trg Michel Barnier, razprava s komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Ollijem Rehnom pa je bila javna.

Rehn, ki je napovedal "izjemno intenzivno in delovno jesen", je v uvodnem nagovoru poudaril, da vzpostavitev bančne unije mora biti glavna prednostna naloga, ki se je je treba lotiti brez odlašanja, v dveh korakih.

EU je sedaj po Rehnovih besedah pri prvem koraku. Evropska komisija pripravlja zakonodajni predlog za enotni nadzorni mehanizem za banke v območju evra, ki ga bo razgrnila 12. septembra, dorečen pa naj bi bil do konca leta.

Drugi korak pa je vzpostavitev skupne sheme za zavarovanje bančnih vlog ter enotnega okvira za preprečevanje in reševanje bančnih kriz. Ob razgrnitvi predloga za evropski nadzorni mehanizem bo komisija 12. septembra predstavila tudi kažipot do celovite bančne unije.