Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Okoli 1,3 milijarde vrednega novega sedeža ECB divjajo protesti, Draghi pa zavrača kritike zaradi varčevanja

Deli na:

Evropska centralna banka (ECB) je na obrežju reke Majne v Frankfurtu danes uradno odprla svoj novi sedež. V mestu so se ob tem zbrali številni protestniki, ki med drugim zažigajo avtomobile. V spopadih je bilo ranjenih vsaj 88 policistov. Predsednik ECB Mario Draghi je ob odprtju zavrnil kritike, ki so jih zaradi varčevanja deležni v Frankfurtu.

"ECB je kot institucija EU, ki je v času krize igrala glavno vlogo, postala osrednja točka za vse, ki so jih razmere vznemirile. To morda ni najbolj pošteno - z našimi ukrepi smo želeli ublažiti šoke, zaradi katerih je trpelo gospodarstvo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij v govoru ob odprtju novega sedeža povedal Draghi.

Italijan se sicer zaveda, da morajo prisluhniti državljanom in da ljudje preživljajo zelo težke čase. Spomnil je tudi na rezultate raziskav, ki kažejo, da se je življenje po mnenju ljudi od začetka krize poslabšalo. "Razumem, kaj je privedlo do takšnih pogledov in zakaj ljudje želijo videti spremembo," je dejal.

Poslopje, v katerega so se že konec lanskega leta preselili zaposleni v ECB, je visoko 185 metrov, gradnja pa je stala 1,3 milijarde evrov. A nova bleščeča pridobitev v Frankfurtu ni razveselila vseh. Za ograjo, ki je varovala okoli 100 skrbno izbranih udeležencev odprtja, se je zbralo več sto protestnikov, čez dan pa pričakujejo okoli 10.000 nasprotnikov kapitalizma.

Iz Berlina bo pripeljal poseben vlak s približno 800 pripadniki gibanja Blockupy, ki nasprotuje varčevalni politiki ECB, EU in Mednarodnega denarnega sklada, iz 39 drugih evropskih mest pa pričakujejo 60 avtobusov. Da bi oblasti razmere nadzorovale v največji možni meri, so v mestu aktivirali eno največjih policijskih zasedb doslej.

V Frankfurtu je sicer že zdaj precej napeto - protestniki zažigajo avtomobile, veliko ulic je zaprtih, nekatere povezave javnega prometa pa ne delujejo. Doslej je bilo ranjenih vsaj 88 policistov, ki so utrpeli poškodbe zaradi metanja kamenja in uporabe solzivca.

"Mislim, da moramo čez dan pričakovati nadaljnje nasilne aktivnosti," je dejala neimenovana tiskovna predstavnica policije. Gibanje Blockupy poroča tudi o ranjenih protestnikih.

Presenečena policija

Po navedbah prič je policijo obseg nasilja na današnjih protestih, ki naj bi se jih po navedbah organizatorjev udeležilo okoli 10.000 ljudi, presenetil.

"Ozračje je napeto," je za dpa izjavila tiskovna predstavnica Claudia Rogalski. V predelu Frankfurt Ostend, kjer ima sedež ECB, skorajda ni cestnega križišča, kjer ne bi goreli smetnjaki, avtomobilske gume ali vozila. Protestniki poskušajo tudi prebiti policijsko blokado pred novim poslopjem ECB, a jim je policija doslej to uspešno preprečevala. Do izgredov prihaja tudi v drugih delih mesta.

Policisti - aktiviranih jih je več tisoč - so proti protestnikom že uporabili vodni top, prostost pa so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odvzeli okoli 350 ljudi. Organizatorji in policija se pri tem medsebojno obtožujejo, kdo je odgovoren, da so se napovedani mirni, a barviti protesti izrodili v nasilje.

V gibanju Blockupy pravijo, da je policija del demonstrantov napadla in jih s strogimi varnostnimi ukrepi, ki po njihovem spominjajo na stanje državljanske vojne, izzvala. Možje postave medtem pravijo, da predstavljajo nekatere aktivnosti demonstrantov huda kazniva dejanja in da dogajanje ne ustreza več pojmu protest.

Manjša uradna slovesnost ob odprtju novega sedeža ECB, ki je v uporabi že več mesecev, bi se naj predvidoma začela ob 11. uri. A veliko zaposlenih v ECB danes zaradi nevarnih okoliščin dela od doma, mestne oblasti pa so v vsem središču zaustavile delovanje tramvajske mreže.