stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Odvetnik Clintonove obtožen laganja FBI v okviru Durhamove preiskave ruske afere

Deli na:
Odvetnik Clintonove obtožen laganja FBI v okviru Durhamove preiskave ruske afere

John Durham - Foto: Profimedia

Posebni tožilec za preiskavo izvora preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 John Durham, je v četrtek od velike porote dobil potrjeno obtožnico proti nekdanjemu odvetniku predsedniške kampanje Hillary Clinton, Michaelu Sussmannu, ker naj bi lagal FBI.

Durhama je na položaj imenoval nekdanji pravosodni minister ZDA v vladi Donalda Trumpa, Bill Barr. Trump in njegovi podporniki so skušali preiskavo ruskega vpletanja v volitve odpraviti kot lov na čarovnice, Trump pa je nenehno pritiskal za preiskavo vseh, ki so ga preiskovali v povezavi z Rusijo.

Barr ga je uslišal in imenoval Durhama, ki ima praktično neomejen mandat za preiskavo, ki sedaj traja že dlje časa, kot je trajala preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja. Ta se je sicer začela šele potem, ko jo je izzval Trump z odpustitvijo direktorja FBI Jamesa Comeyja.

Mueller je ugotovil, da se je Rusija vpletala v volitve z vdori v računalnike in širjenjem laži po internetu, da bi pomagala Trumpu. Ni pa mogel dokazati, da je Trumpova kampanja pri tem aktivno sodelovala z Rusijo.

Ta dejstva so jasna in jih Durhamova preiskava ne bo spremenila. Bo pa tožilec povzročil sive lase nekaterim, ki so bili vpleteni v preiskavo ruske afere.

Doslej je našel pravnika FBI Kevina Clinesmitha, ki je malce "olepšal" elektronsko pismo za prijavo Trumpovega sodelavca na posebnem sodišču, kjer je zahteval nalog za preiskavo Carterja Pagea. Agent je krivdo lani priznal in dobil pogojno kazen.



Sedaj je našel še Sussmanna, ki bi naj glavnemu pravniku pravosodnega ministrstva Jamesu Bakerju septembra 2016 lagal s tem, ko ni povedal, da je pravnik v kampanji Clintonove. Sussmann je FBI povedal, da naj bi obstajali digitalni dokazi o povezavah med Trumpovo stolpnico in računalniki ruske banke Alfa.

Sussmann trdi, da ni lagal, da dokazov o tem ni, četudi bi bili, pa to ne bi nikakor vplivalo na preiskavo ruske afere. Durham ga je obtožil, da ob navedbah o povezavi med računalniki v Trumpovi stolpnici in rusko banko ni povedal, da zastopa stranko, ampak se je delal, da je zaskrbljeni državljan.

Obtožnica velike porote trdi, da je bila Sussmanova laž ključna, ker da je zavedel FBI glede politične narave svojega dela in zanikal informacijo, ki bi FBI omogočila vpogled v identiteto in motive Sussmannovih strank.

FBI je na koncu ugotovil, da ni dovolj dokazov o povezavi med računalniki oziroma tajnem komunikacijskem kanalu med Trumpovo kampanjo in rusko banko.

Obtožnica trdi tudi, da je Sussmann sodeloval s tehniki, ki so skušali ustvariti zgodbo o tem, da je Trump povezan z Rusijo. To zgodbo je sicer utrjeval Trump sam z nenavadno naklonjenimi izjavami o Rusiji in njenem predsedniku Vladimirju Putinu ter javnem pozivu ruskim hekerjem, naj vdrejo v demokratske računalnike.