cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Odpisani so res obstajali, ampak niso bili komunisti

Deli na:
Odpisani so res obstajali, ampak niso bili komunisti

Marsikdo se spomni nekdanje beograjske televizijske serije Odpisani, ki naj bi prikazovala partizanske ilegalce v Beogradu med 2. svetovno vojno in ki naj bi bila posneta večinoma po resničnih dogodkih. Zdaj se je izkazalo, da je šlo za še eno od številnih komunističnih prevar in izmišljotin. Odpisani so sicer res obstajali, vendar so bili kraljevi ilegalci pod poveljstvom podpolkovnika Žarka Todorovića in Draže Mihajlovića.

Srbski Telegraf v nadaljevanjih objavlja zgodbe in ruši komunistične mite, ki jih v Sloveniji vzdržuje Stanovnikova (zdaj Turnškova) ZZB NOB. Po pisanju časnika so junaki serije Prle, Tihi, Mrki in drugi res obstajali, toda komunisti so zadnje, kar bi lahko bili. V resnici je za njimi stal četniški podpolkovnik Žarko Todorović.


»Žarko Todorović je bil Beograjčan. Že leta 1941 je organiziral močno mrežo ilegalcev, ki so postali nočna mora za Nemce. Na vrhuncu vojne jih je bilo 5.000, ki so bili oboroženi vsaj s pištolo. Imeli so več radijskih postaj, tovornjake, svbojev baze,« trdi Miloslav Samardžić, ki je komunistično-partizanski mit raziskoval in razbil.


Nemci so eno od baz tudi razbili. Locirana je bila na ulici Kralja Aleksandra 94, dostop pa je bil tudi iz ulic Hadži-Đerine, Dušana Bogdanovića in Molierove. Tam sta ob radijski postaji dežurala Branimir Hrga in Tihomir Jakšić, ob njiju pa je bila še Jakšićeva zaročenka Jelena Grubješić. Vsi trije so bili ujeti. Tihomirja so ustrelili 19. aprila 1943, Jeleno so izpustili 8. maja, Hrga pa je postal sodelavec Gestapa. »Vsi ti so bili v seriji Odpisani prikazani kot komunisti, kar je popolno ponarejanje zgodovine,« pravi Samardžić.


Pravi ilegalci iz Beograda so še bili: Mihailo Naumović, študent, umrl 19. julija 1944 na Javorci v boju proti komunistom; Bogdan Milutinović, študent tehnologije, 25. septembra 1943 ga je ustrelil Gestapo; Todor Tadić - Prle, študent, 10. Maja 1943 ga je ujel gestapo, umrl v nemškem taborišču 15. marca 1944; Stojan Stefanović, maturant, po vojni se je znašel v nemilosti komunistov; Dragoslav Radivojević, agent policije, ki je prestopil k ilegalcem, 10. Julija 1943 so ga ustrelili gestapovci; Vinko Konjiković, uslužbenec Petrola, ubil ga je gestapo; Georgije Jovović, uslužbenec, ubil ga je gestapo; Danica Ivković, maturantka, organizirala žensko ekipo, 26. novembra 1944 so jo ubili komunisti.


Vse te ljudi, ki so se edini v resnici borili proti Nemcem - za razliko od beograjskih komunistov, ki so se med vojno poskrili v mišje luknje in kovali revolucijo - je komunistična zgodovina zamolčala. Srbi zato na podlagi dokumentov, ki so bili zaplenjeni Nemcem in po drugi svetovni vojni skriti v arhive, na novo pišejo in odkrivajo zgodovino, ki jo je socialistična Jugoslavija povsem popačila in ponaredila.