Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Očeta hrvaškega predsednika povezujejo z udbovskimi likvidacijami emigrantov

Deli na:
Očeta hrvaškega predsednika povezujejo z udbovskimi likvidacijami emigrantov

Foto: Reuters

Anteja Josipovića, očeta hrvaškega predsednika, nekateri povezujejo z udbovskimi likvidacijami emigrantov, tudi družine Ševo leta 1972.

Če Ivo Josipović na nedeljskih volitvah zmaga in ostane predsednik države, bo morda v nenavadnem položaju, da bo kot najvišji predstavnik države sorodnik osumljenca za zločine v tujini. Tako vsaj meni nekdanji politični emigrant in raziskovalec zločinov Udbe Bože Vukušić, ki Josipovićevega očeta Anteja obtožuje, da je bil kot sodelavec Udbe vpleten v likvidacije hrvaških izseljencev v več evropskih državah. Kot šef komisije CK SKH za ideološka vprašanja naj bi bil namreč med tistimi, ki so tajni službi dajali politično soglasje za likvidacije. Med drugim bi lahko bil predsednikov oče odgovoren tudi za umor družine Ševo pri  Benetkah 24. avgusta 1972, ko so morilci Udbe ubili 35-letnega Stjepana, 24-letno Tatjano in njuno devetletno pastorko Rosemarie. Potem ko je Nemčija po izročitvi hrvaških udbovcev Josipa Perkovića in Zdravka Mustaća tema začela soditi za umor emigranta Stjepana Đurekovića, tudi v Italiji pričakujejo obnovitev postopka zaradi umora družine Ševo. Ante Josipović bi lahko bil vsaj zaslišan, pravi Vukušić.

Preteklost očeta hrvaškega predsednika je nedavno načel tudi zloglasni Vojislav Šešelj, ki je Iva Josipovića podprl za nov predsedniški mandat. Trdi celo, da se je z njegovimi svetovalci dogovarjal za svoje hujskaške izjave ob letošnji obletnici padca Vukovarja, vse zato, da bi ga Josipović obsodil in tako pridobil nekaj kredibilnosti pri nacionalistično razpoloženih volivcih. Hrvaškega predsednika naj bi Šešelj še posebno cenil prav zaradi njegovega očeta Anteja, pod čigar poveljstvom so med drugo svetovno vojno na Širokem Brijegu v Hercegovini ustrelil veliko ustašev, frančiškanov, žensk in otrok, je Šešelj izjavil v intervjuju, ki ga je novembra dal za osiješko televizijo.

Očitki, da ima Ante Josipović na vesti vojne zločine v Hercegovini in da je sodeloval tudi v povojnih pobojih Kočevskem rogu, niso novi. Očetova dvomljiva preteklost je nekaj, kar ima hrvaški predsednik skupnega s svojim svetovalcem Sašo Perkovićem, sinom Josipa Perkovića. Oba sta se znašla v nerodnem položaju ob predlanskih zapletih Hrvaške z EU zaradi zavračanja izročitve Perkovića in Mustaća Nemčiji in nato še ob njuni lanski predaji nemškim sodiščem. Se lahko zgodba ponovi?