pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obtožbe antisemitizma pretresle britanske laburiste

Deli na:
Obtožbe antisemitizma pretresle britanske laburiste

Foto: Getty Images

Britanski opozicijski laburisti so včeraj zamrznili članstvo bivšega župana Londona Kena Livingstona, potem ko je dejal, da je vodja nacistične Nemčije Adolf Hitler podpiral sionizem. Proti njemu bodo sprožili preiskavo, ker je prizadel ugled stranke.

Sporna izjava Livingstona za britanski javni radio BBC je bila: "Ko je Hitler zmagal na volitvah 1932, je bila njegova politika ta, da bi se morali Judi preseliti v Izrael. Podpiral je sionizem, preden je znorel in na koncu ubil šest milijonov Judov," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da je v laburistični stranki že 47 let in da ni nikoli slišal nobene antisemitske izjave, da pa je slišal veliko kritik na račun izraelske države in njene zlorabe Palestincev.

S tem je branil laburistično poslanko Nazo Shah, ki so ji članstvo v stranki zamrznili v sredo zaradi domnevnega širjenja protisemitskega sporočila na družbenih medijih. Na Facebooku je namreč še preden je bila izvoljena za poslanko delila sliko, na kateri je Izrael znotraj ZDA, ob tem pa piše, da je rešitev za izraelsko-palestinski spor preselitev Izraela v ZDA. Ob tem je napisala: "Problem rešen". Oznako IsraelApartheid pa je dodala izjavi "Nikoli ne pozabite, da je bilo zakonito vse, kar je Hitler naredil v Nemčiji".

To je okrepilo trditve, da ima laburistična stranka pod vodstvom socialista Jeremyja Corbyna problem antisemitizma oziroma da je kritika Izraela zašla v antisemitizem, a tisti, ki branijo Corbyna, trdijo, da je spor večinoma politično motiviran.

Corbyn je sicer poudaril, da v stranki velja ničelna toleranca do antisemitizma ter zanikal, da bi bila stranka v krizi.

Britanski konservativni premier David Cameron je medtem ocenil, da je jasno, da imajo laburisti problem z antisemitizmom. "Priznati morajo, da je antisemitizem enak rasizmu, da je nesprejemljiv v sodobni politični stranki" in da se mora vsaka stranka, ki je soočena s tem problemom, z njim soočiti, je dodal.

Več kot 20 laburističnih poslancev, tudi več vidnih, je sicer po izjavi Livingstona za BBC Corbyna pozvalo, naj ga suspendira.

Levičarski politik George Galloway medtem meni, da gre za udar na predsednika stranke, torej da je v obeh primerih tarča Jeremy Corbyn.

Livingstone naj bi se znova potegoval za mesto v vodstvu stranke, a tega ne bo mogel storiti, če mu ne bodo odmrznili članstva, preden se konec maja izteče rok za vložitev kandidatur. Z njim bi Corbyn izgubil ključnega zaveznika v razdeljenem vodstvu. Livingstone je sicer zaradi svojega levičarstva v britanskih medijih znan tudi kot Rdeči Ken, še navaja AFP.