Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Oblasti so stroge: necepljene nad 60 let čaka 100 evrov kazni

Deli na:
Oblasti so stroge: necepljene nad 60 let čaka 100 evrov kazni

Cepljenje vodstva Splošne bolnišnice Murska Sobota - Foto: Aleš Cipot

V Grčiji bodo morali starejši od 60 let do 16. januarja prejeti vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, v nasprotnem primeru jim grozi 100 evrov denarne kazni mesečno, je danes v televizijskem nagovoru sporočil grški premier Kiriakos Micotakis, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Samo ena starostna skupina vztraja pri čakanju: Od 580.000 necepljenih državljanov, ki so starejši od 60 let, se jih je novembra cepilo le 60.000. In na žalost obolevajo in umirajo ravno starejši od 60 let," je še dejal predsednik grške vlade.

Pojasnil je, da se državljani ne bodo mogli izogniti obveznosti cepljenja, saj bo državni zavod za zdravstveno zavarovanje podatke o necepljenih posredoval davčnemu uradu, ki je pristojen za pobiranje globe. "Zbrane globe bodo namenjene bolnišnicam. To ni kazen, ampak bonus za zdravje, pravično dejanje," je še dejal Micotakis.

Grška vlada odločno nasprotuje ponovnemu zapiranju javnega življenja. Namesto tega so za necepljene proti covidu-19 uvedli številne omejitve. Prepovedan jim je na primer vstop v gostinske lokale in kulturne ustanove ter fitnes centre. Prav tako je zanje od začetka novembra obvezen test na okužbo z novim koronavirusom pred obiskom javne uprave.

V Grčiji z okoli 11 milijoni prebivalci je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni proti covidu-19 polno cepljenih 62 odstotkov prebivalcev.