pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Objem - in skoraj poljubček - Hollanda in Kerryja

Deli na:
Objem - in skoraj poljubček - Hollanda in Kerryja

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande je včeraj sprejel ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki se je prišel v Pariz poklonit 17 žrtvam terorističnih napadov minuli teden. Hollande je pohitel po stopnicah Kerryju naproti, kar ni ravno običajno, Kerry pa je predsednika stisnil v objem in mu zatrdil, da ZDA delijo bolečino Francije.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Hollande včeraj ob prihodu Kerryja sestopil po stopnicah pred Elizejsko palačo, česar ponavadi ne stori, ko sprejema goste. "Vem, da veste, da delimo bolečino in grozo vsega, kar ste prestali. Naša srca so z vami," je francoskemu predsedniku zatrdil vodja ameriške diplomacije in ga pred množico fotografov stisnil v topel objem.

Hollande je poudaril, da je bil francoski narod "žrtev izrednega terorističnega napada", ter je napade v Parizu primerjal s terorističnimi napadi v ZDA 11. septembra 2001. "Zato moramo skupaj poiskati nujen odgovor," je dejal in nadaljeval, da je to tudi razlog za njuno srečanje, poleg prijateljstva seveda.

Skupaj s francoskim kolegom Laurentom Fabiusom je Kerry včeraj položil venec rdečih vrtnic, nageljnov in belih lilij pred judovsko trgovino, kjer je Amedy Coulibaly minuli petek zajel talce in štiri od njih ubil. Skupaj s Hollandom pa je obiskal uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo, v napadu na katerega sta brata Kouachi dva dni prej pobila 12 ljudi.

Včeraj so sicer potekali pogrebi še treh ubitih članov uredništva Charlieja Hebdoja, med drugim odgovornega urednika tednika Stephana Charbonniera z vzdevkom Charb, piše AFP. Ponoči so medtem oblasti v predmestjih Pariza aretirale 12 ljudi, ki naj bi bili povezani z napadi.

Washington je tarča kritik, ker na shod solidarnosti, na katerem so se v nedeljo v Parizu 17 žrtvam napadov poleg milijona in pol Francozov poklonili tudi številni tuji državniki, ni poslal visokega predstavnika, ampak je ZDA na njem predstavljala le veleposlanica Jane Hartley.

Ameriški mediji so kritizirali predsednika ZDA Baracka Obamo, da se kljub prostemu urniku shoda ni udeležil sam niti ni tja poslal koga iz vlade. Kerry, ki je navdušen frankofil in dobro govori francosko, je bil sicer ravno takrat na obisku v Indiji, kasneje pa še v Bolgariji in ima torej dobro opravičilo, zakaj ga ni bilo.