dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Mila Peršin Njena.si

Skrito v raju: Igralka popolno nasprotje ...

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obeta se reforma evropskega azilnega sistema

Deli na:
Obeta se reforma evropskega azilnega sistema

Migranti pri Rigoncah - Foto: YouTube

Pogajalci Sveta EU in Evropskega parlamenta so v četrtek dosegli napredek v pogajanjih o migracijskem paktu, a še niso sklenili dogovora. Kot je po 15 urah pogajanj sporočila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, je dogovor "na dosegu". Pogajanja bodo nadaljevali 18. decembra, napovedujejo v parlamentu.

"Ravnokar smo zaključili maratonska 15-urna pogajanja o migracijskem paktu EU. Narejen je bil pomemben napredek," je sporočila komisarka Johansson, ki tudi sodeluje v pogajanjih med državami članicami in parlamentom. Dodala je, da lahko z odločnostjo razrešijo še preostala vprašanja glede solidarnosti in odgovornosti pri soočanju z migracijami.

"Evropski sistem za urejeno upravljanje migracij je na dosegu," je še zapisala na družbenem omrežju X.

Da sta Evropski parlament in Svet bližje dogovoru o dolgo pričakovani reformi evropskega azilnega sistema kot kdajkoli prej, so sporočili tudi iz parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe).


Čeprav jih še čaka delo, v parlamentu ostajajo zavezani, da bi v pogajanjih 18. decembra dosegli dogovor. To pričakujejo tudi od Sveta EU, so navedli na omrežju X.

Pogajalci obeh sozakonodajalcev in predstavniki komisije so se v četrtek v Bruslju cel dan pogajali o preostalih petih zakonodajnih predlogih iz evropskega pakta o migracijah in azilu. Gre za uredbe o zbirki prstnih odtisov Eurodac, o postopkih varnostnega preverjanja na zunanjih mejah EU, o upravljanju migracij in azila, o azilnih postopkih in o kriznih razmerah.

Špansko predsedstvo Sveta EU zagotavlja, da bo storilo vse, da bi politični dogovor dosegli do konca leta, ko bodo predsedovanje predali Belgiji. Tej bi radi prepustili samo razrešitev bolj tehničnih vprašanj, ki bodo ostala.

Cilj Sveta EU in Evropskega parlamenta je, da bi to celovito evropsko zakonodajo na področju migracij in azila, ki jo je Evropska komisija predlagala septembra 2020, dokončno potrdili še pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto.