stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obe strani v Ukrajini naj bi mučili svoje ujetnike

Deli na:
Obe strani v Ukrajini naj bi mučili svoje ujetnike

Ukrajinski vojaki, na tleh pa ubiti ruskih vojni ujetniki. - Foto: Telegram

Tako ukrajinski kot ruski vojni ujetniki so bili podvrženi zlorabam in mučenju, je ob današnji predstavitvi poročila dejala Matilda Bogner, vodja delegacije ZN za človekove pravice v Ukrajini. Pri tem je sicer dodala, da je slaba obravnava vojnih ujetnikov bolj "sistematična" na ruski strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjakom ZN je v skladu z mednarodnim pravom le ukrajinska stran omogočila pogovore z njihovimi vojnimi ujetniki, medtem ko so se z zajetimi Ukrajinci lahko pogovarjali le po njihovem izpustu iz zapora. Poročilo vključuje podrobna pričevanja teh posameznikov.

V zadnjih mesecih je delegacija opravila intervjuje s skupno 159 vojnimi ujetniki, vključno z 20 ženskami, ki so jih zajele ruska vojska ali katera od oboroženih skupin, ki so povezane z Rusijo. Pogovarjali so se tudi s 175 ljudmi v ukrajinskem ujetništvu.

Matilda Bogner je ugotovitve v Ženevi predstavila prek video povezave iz Kijeva. V opisih pričevanj je izpostavila grozovite primere pretepanja in poniževanja ujetnikov in izživljanja nad njimi z elektrošoki.

V tem kontekstu je poudarila nujnost terjanja odgovornosti za ta dejanja in pozdravila več preiskav, ki jih je Ukrajina sprožila proti pripadnikom lastnih oboroženih sil, ki jih sumijo nadlegovanja vojnih ujetnikov.