voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić je prvič spregovoril o svoji hčerki, ...

Luka Dončić postavil prav poseben rekord Njena.si

Luka Dončić objavil prikupno družinsko ...

slovenija Ekipa24.si

Vse je znano! S kom, kje, kdaj in zdaj tudi ob ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obe strani v Ukrajini naj bi mučili svoje ujetnike

Deli na:
Obe strani v Ukrajini naj bi mučili svoje ujetnike

Ukrajinski vojaki, na tleh pa ubiti ruskih vojni ujetniki. - Foto: Telegram

Tako ukrajinski kot ruski vojni ujetniki so bili podvrženi zlorabam in mučenju, je ob današnji predstavitvi poročila dejala Matilda Bogner, vodja delegacije ZN za človekove pravice v Ukrajini. Pri tem je sicer dodala, da je slaba obravnava vojnih ujetnikov bolj "sistematična" na ruski strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjakom ZN je v skladu z mednarodnim pravom le ukrajinska stran omogočila pogovore z njihovimi vojnimi ujetniki, medtem ko so se z zajetimi Ukrajinci lahko pogovarjali le po njihovem izpustu iz zapora. Poročilo vključuje podrobna pričevanja teh posameznikov.

V zadnjih mesecih je delegacija opravila intervjuje s skupno 159 vojnimi ujetniki, vključno z 20 ženskami, ki so jih zajele ruska vojska ali katera od oboroženih skupin, ki so povezane z Rusijo. Pogovarjali so se tudi s 175 ljudmi v ukrajinskem ujetništvu.

Matilda Bogner je ugotovitve v Ženevi predstavila prek video povezave iz Kijeva. V opisih pričevanj je izpostavila grozovite primere pretepanja in poniževanja ujetnikov in izživljanja nad njimi z elektrošoki.

V tem kontekstu je poudarila nujnost terjanja odgovornosti za ta dejanja in pozdravila več preiskav, ki jih je Ukrajina sprožila proti pripadnikom lastnih oboroženih sil, ki jih sumijo nadlegovanja vojnih ujetnikov.