Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

luka modric Ekipa24.si

Uff, kakšna lepotica, ste jo videli?! Na tribunah...

meghan 2 profi Odkrito.si

Zakaj želi Harry narediti to?!

riera 4 Ekipa24.si

Riere na tekmi z neugodnimi Celjani ne bo! Vodilna...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obe strani v Ukrajini naj bi mučili svoje ujetnike

Deli na:
Obe strani v Ukrajini naj bi mučili svoje ujetnike

Ukrajinski vojaki, na tleh pa ubiti ruskih vojni ujetniki. - Foto: Telegram

Tako ukrajinski kot ruski vojni ujetniki so bili podvrženi zlorabam in mučenju, je ob današnji predstavitvi poročila dejala Matilda Bogner, vodja delegacije ZN za človekove pravice v Ukrajini. Pri tem je sicer dodala, da je slaba obravnava vojnih ujetnikov bolj "sistematična" na ruski strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjakom ZN je v skladu z mednarodnim pravom le ukrajinska stran omogočila pogovore z njihovimi vojnimi ujetniki, medtem ko so se z zajetimi Ukrajinci lahko pogovarjali le po njihovem izpustu iz zapora. Poročilo vključuje podrobna pričevanja teh posameznikov.

V zadnjih mesecih je delegacija opravila intervjuje s skupno 159 vojnimi ujetniki, vključno z 20 ženskami, ki so jih zajele ruska vojska ali katera od oboroženih skupin, ki so povezane z Rusijo. Pogovarjali so se tudi s 175 ljudmi v ukrajinskem ujetništvu.

Matilda Bogner je ugotovitve v Ženevi predstavila prek video povezave iz Kijeva. V opisih pričevanj je izpostavila grozovite primere pretepanja in poniževanja ujetnikov in izživljanja nad njimi z elektrošoki.

V tem kontekstu je poudarila nujnost terjanja odgovornosti za ta dejanja in pozdravila več preiskav, ki jih je Ukrajina sprožila proti pripadnikom lastnih oboroženih sil, ki jih sumijo nadlegovanja vojnih ujetnikov.