gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: ZDA bodo skušale Snowdena dobiti po zakoniti poti

Deli na:
Obama: ZDA bodo skušale Snowdena dobiti po zakoniti poti

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj povedal, da bodo ZDA poskušale priti do nekdanjega pogodbenega analitika Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdena po zakoniti poti. Snowden naj bi se trenutno še vedno nahajal v Moskvi, kamor je priletel v nedeljo iz Hongkonga.

Obama je novinarjem povedal, da uporabljajo vse ustrezne zakonite kanale in sodelujejo z različnimi državami, da zagotovijo spoštovanje vladavine prava. Snowden je časopisoma Guardian in Washington Post predal informacije o nadzoru telefonskih komunikacij Američanov in spletnih komunikacijah tujcev. Pred tem je s Havajev pobegnil v Hongkong.

Iz Moskve bo skušal oditi v Ekvador, kjer je zaprosil za politični azil. Obama je glede svoje zadnje velike afere redkobeseden. Programe NSA zagovarja kot nujno potrebne za boj proti teroristom, Američanom pa polaga na dušo, da je potrebno najti ustrezno razmerje med varnostjo in zasebnostjo.

Snowdenovi podporniki so doslej zbrali že več kot 100.000 podpisov pod zahtevo, naj ga Obama pomilosti, vendar pa Bela hiša tega še niti ne komentira. V sedanjem političnem ozračju pomilostitev ne bo možna, saj se doslej še ni našel zvezni senator ali kongresnik, ki bi imel kakšno dobro besedo za Snowdena.

Veliko jih sicer pozdravlja "debato" o varnostnih postopkih, ki je sicer še ni kaj prida. Debata in medijska poročila se osredotočajo na to, kje se trenutno nahaja Snowden in katero državo bo potrebno priviti, da ga izroči. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da je Snowdenov pobeg v Rusijo negativno vplival na odnose s Kitajsko, ista opozorila pa sedaj veljajo za Rusijo.