Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama v čustvenem nagovoru izrazil sožalje zaradi pokola v Connecticutu

Deli na:
Obama v čustvenem nagovoru izrazil sožalje zaradi pokola v Connecticutu

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v odzivu na današnji pokol otrok v Connecticutu s solzami v očeh izrazil sožalje sorodnikom žrtev in dejal, da je bilo v zadnjih letih v ZDA preveč podobnih tragedij.

Strelski napad je izvršil sin vzgojiteljice v vrtcu osnovne šole v Newtownu 24-letni Ryan Lanza iz Hobokna v zvezni državi New Jersey. Lanza je zjutraj po krajevnem času vstopil v razred svoje matere in jo ubil, nato pa začel pobijati še predšolske otroke. Poleg 18 otrok je ubil tudi sedem odraslih. Med mrtvimi je tudi morilec, ki se je ustrelil z eno od dveh pištol, s katerima je pobijal. Policija je kasneje v njegovem avtomobilu našla tudi puško.

Obama je dejal, da je guvernerju Connecticuta Dannellu Malloyju izrazil sožalje v imenu celotnih ZDA in mu obljubil vso pomoč zvezne vlade. "Vsakič, ko izvem novice, se nanje ne odzovem kot predsednik, ampak kot oče. Še posebej to velja za danes. Vem, da ni staršev v Ameriki, ki ne bi občutili podobne neizmerne žalosti," je dejal Obama in dodal, da je bilo zadnja leta preveč podobnih tragedij.

"To so majhni otroci, ki so imeli pred seboj celo življenje. Rojstne dni, mature, poroke in lastne otroke. Med padlimi so tudi učitelji, možje in žene, ki so posvetili svoja življenja, da lahko otroci uresničijo svoje sanje," je s solzami v očeh povedal Obama.

Pokol v kraju Sandy Hook je najhujši v ameriških šolah od leta 2007, ko je strelec na univerzi Virginia Tech pobil 32 ljudi. Tako velikega pokola predšolskih otrok pa v ZDA doslej še ni bilo.



Policija je kmalu po streljanju aretirala tudi storilčevega mlajšega brata, ki ga zaslišuje kot možnega udeleženca v napadu. Policija v New Jerseyju išče tudi morilčevo dekle in prijatelja. Ameriški mediji poročajo, da so v Newtownu v zasebnem stanovanju v povezavi z dogodkom odkrili še eno truplo. Šlo bi naj za še enega brata ali sorodnika Ryana Lanze.

Osnovno šolo Sandy Hook s 600 učenci in predšolskimi otroci v vrtcu je danes po streljanju zajel velik preplah. Policija je evakuirala prestrašene otroke, ki so jim naročili naj si pokrijejo oči, da ne bi videli mrtvih sošolcev in učiteljev. Starši so preživele otroke prevzeli v bližnji gasilski postaji, kamor so jih evakuirali, oblasti pa so poskrbele za obvestilo staršem pobitih. Bolnišnica v bližnjem mestu Danbury je sprejela tri ranjene, in sicer enega odraslega in dva otroka.

Streljanje je javnost presenetilo, saj je Newtown, ki leži okrog 100 kilometrov severno od mesta New York, doslej veljal za dokaj varno območje glede nasilja s strelnim orožjem, ki je v ZDA zaradi razširjenosti tega orožja vsakdanji pojav.

V torek je prišlo do streljanja v nakupovalnem centru v zvezni državi Oregon, kjer sta skupaj s strelcem umrli še dve osebi. Obe tragediji doslej še nista obudili nove razprave o orožju, vendar pa se bo to zaradi števila pobitih otrok zagotovo zgodilo v naslednjih dneh.