stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama svari: Rusija je na Krimu na napačni strani zgodovine

Deli na:
Obama svari: Rusija je na Krimu na napačni strani zgodovine

Foto: Reuters

Rusija je na napačni strani zgodovine in krši mednarodno pravo, je včeraj dejal ameriški predsednik Barack Obama. State Department je pred tem sporočil, da imajo ZDA skupaj z zavezniki na voljo široko izbiro sankcij proti Rusiji.

Svetovne sile so si enotne v prepričanju, da je Rusija s koraki, ki jih je sprejela glede Ukrajine, prekršila mednarodno pravo in dogovore, ki jih je sama sprejela, je dejal Obama in dodal, da se je s tem postavila na napačno stran zgodovine. Zagotovil je, da bodo ZDA v primeru, da Rusija nadaljuje na sedanji poti, sprejele vrsto ukrepov, gospodarskih in diplomatskih, ki jo bodo osamili.

Rusijo je Obama ponovno pozval, naj sprejme mednarodne opazovalce, če jo res skrbi spoštovanje pravic vseh prebivalcev Ukrajine. Na vprašanje o kritikah iz kongresa, da ni dovolj odločen proti Rusiji, pa je Obama dejal, da lahko kongres pomaga pri pripravi paketa pomoči Ukrajini, to vprašanje pa da ne bi smelo biti predmet strankarskih prepirov.



Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki ni bila nič bolj natančna glede ukrepov, ki jih lahko ZDA sprejmejo, da bi prepričale Rusijo v umik. Povedala je, da je na voljo veliko možnosti za sankcije ter da ZDA trenutno razmišljajo o konkretnih ukrepih proti ruskim posameznikom in ustanovam.

"Ukrepi, ki smo jih doslej sprejeli, že imajo učinek," je dejala in opozorila na devalvacijo ruske valute rublja in padec indeksov na ruski borzi. To naj bi bila posledica sinočnje izjave skupine držav G7 o odpovedi priprav na udeležbo na vrhu G8 junija v Sočiju. ZDA pri iskanju možnosti za sankcije tesno sodelujejo z evropskimi zavezniki, skupaj z njimi in mednarodnimi finančnimi ustanovami pa pripravljajo gospodarsko pomoč Ukrajini.