Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama se še naprej izogiba besedi "genocid" za poboje Armencev

Deli na:
Obama se še naprej izogiba besedi "genocid" za poboje Armencev

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je poboj do 1,5 milijona Armencev v Otomanskem cesarstvu v času prve svetovne vojne označil kot "grozljiv pokol", izrazu genocid pa se je tudi ob današnji 100. obletnici začetka pobojev izognil.

"Armenski ljudje v Otomanskem cesarstvu so bili izgnani, pobiti in so korakali do svojih smrti. Njihova kultura in dediščina v njihovi starodavni domovini sta bili izbrisani. Ob grozljivem nasilju, ki je povzročalo trpljenje na vseh straneh, je izginilo milijon in pol Armencev," se je obletnice v četrtek s skrbno izbranimi besedami spomnil ameriški predsednik.

Kot je še poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, so Armenci naredili veliko za države, v katere so se izselili, in njihov prispevek je dragocen. Tudi ZDA so država, kjer danes živi velika armenska diaspora. "V luči tega grozljivega pokola so Američani in Armenci stopili skupaj, povezani v skupni humanosti," je nadaljeval Obama.

Bela hiša se izogiba, da bi poboje Armencev označila kot genocid. Ameriški kongresniki so leta 2007 že bili na tem, da potrdijo resolucijo, ki bi predsednika ZDA pozvala k priznanju genocida, a so nato popustili pod pritiskom Georga W. Busha. Ta se namreč ni želel zameriti Turčiji kot eni ključnih zaveznic v Natu in takratni vojni v Iraku. Je pa genocid priznalo več kot 40 ameriških zveznih držav.

Pred današnjo 100. obletnico se je podobna resolucija znova vrnila v postopek sprejemanja v kongresu, piše AFP. Tokrat je poziv naslovljen na Obamo, ki se je v kampanji pred izvolitvijo na čelo ZDA leta 2008 zavezal, da bo priznal armenski genocid.

V četrtek je Obama sicer zatrdil, da se njegovo osebno stališče glede tega ni spremenilo. Ocenil je tudi, da je iskreno in polno priznanje zgodovinskih dejstev v interesu vseh, in zatrdil, da pozdravlja "izražena stališča papeža Frančiška, turških in armenskih zgodovinarjev in številnih drugih, ki so skušali osvetliti to temno poglavje zgodovine".

A armenska diaspora v ZDA je razočarana nad Obamovim ravnanjem in se je kritično odzvala na njegovo četrtkovo izbiro besed. Izvršni direktor Armenske skupščine Amerike Bryan Ardouny je predsedniku očital "jezikovno gimnastiko", ki ne pritiče standardom, ki jih je postavil Obama sam in bi jih moral dosegati svetovni voditelj današnjega dne.

"Svet mora vedeti, da medtem ko se naš predsednik uklanja turškemu zanikanju, armenski Američani in drugi ljudje čiste vesti ne bomo nikoli dovolili, da bi našo zgodovino pometli pod preprogo," je še poudaril.