pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama republikance obtožil za politizacijo problema imigrantskih otrok

Deli na:
Obama republikance obtožil za politizacijo problema imigrantskih otrok

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo obiskal Dallas, kjer se je s teksaškimi državnimi uradniki in verskimi voditelji sestal na pogovoru o problemu vse večjega števila otrok iz držav srednje Amerike, ki nezakonito prihajajo v ZDA brez spremstva staršev. Zagotovil je, da se bo s tem spopadel sočutno, vendar odločno.

Obama je kongres zaprosil za 3,7 milijarde dolarjev za povečanje varnosti na meji z novimi mejnimi stražarji, brezpilotnimi letali in drugimi ukrepi. Denar bo namenjen tudi zaposlovanju novih imigracijskih sodnikov za hitrejšo pravno obdelavo nezakonitih priseljencev in za povečanje zmogljivosti za sprejem nezakonitih priseljencev.

V zadnjih osmih mesecih je v ZDA prišlo 52.000 otrok iz srednje Amerike brez spremstva staršev. Otroci bežijo od doma, da se pridružijo staršem, ki so že v ZDA zakonito ali nezakonito v prepričanju, da bodo lahko tam tudi ostali. Leto dni preden je Obama prevzel oblast, je kongres sprejel zakon, po katerem so nezakoniti priseljenci iz držav, ki ne mejijo na ZDA deležni posebne zaščite.

Zakon je bil namenjen boju proti trgovini z ljudmi, izkoriščajo pa ga nezakoniti priseljenci, saj so postopki za izgon iz ZDA bolj zapleteni in dolgotrajnejši. Priseljenci do razrešitve primerov pred imigracijskim sodiščem čakajo na prostosti. Naraščanje števila nezakonitih priseljencev iz srednje Amerike, še posebej otrok brez spremstva, je imigracijski sistem ZDA napelo do skrajnosti.


Obama je v sredo zagotovil, da bo zavaroval meje, vendar se bo s problemom spopadel sočutno in bo poskrbel za otroke, ki so že v ZDA. Staršem otrok pa je položil na dušo, naj jih ne pošiljajo samih na izredno nevarno pot, ker ni nobenega jamstva, da bodo lahko ostali v ZDA.

Čeprav je bil zakon sprejet leta 2008, pa kongresni republikanci za nastali položaj krivijo Obamo. Obenem mu nočejo potrditi dodatnega denarja, ker bi s tem v volilnem letu izgubili možnost kritiziranja predsednika in demokratov. Obama je republikance obtožil, da znajo govoriti, ko pa je treba besede podkrepiti z dejanji, blokirajo potrebno dodatno porabo.

"Politiziranje problema ne bo rešilo," je dejal Obama, ki se je pred tem na letališču v Dallasu srečal z guvernerjem Teksasa Rickom Perryjem. Guverner je eden najglasnejših kritikov Obame, ta pa mu je zagotovil, da bo pomagal in zavaroval mejo, če bo kongres dal denar. Predsednik pa je zavrnil Perryjev poziv, naj si pride položaj ogledat na lastne oči.

"To ni gledališče, ampak resen problem, ki ga želim rešiti. Fotografiranje na meji me ne zanima," je povedal Obama.