benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama po terorističnem napadu obljubil pomoč Keniji

Deli na:
Obama po terorističnem napadu obljubil pomoč Keniji

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je po srečanju z nigerijskim kolegom Goodluck Jonathanom v New Yorku obsodil teroristični napad na nakupovalni center v kenijskem Nairobiju ter zagotovil, da bodo ZDA stale Keniji ob strani in ji nudile vso pravosodno pomoč, ki jo bo potrebovala.

To je bil prvi Obamov odziv na sobotni napad v Nairobiju med katerim je umrlo najmanj 62 ljudi in ki še traja, saj varnostne sile iz nakupovalnega centra še niso odstranile vseh teroristov islamske milice Šebab iz Somalije, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaido.

Obama se v New Yorku udeležuje splošne razprave svetovnih voditeljev ob začetku 68. zasedanja Generalne skupščine ZN. Govor ima v torek, na uradnem sporedu pa so le tri bilateralna srečanja in sicer z v voditelji Nigerije, Libanona (predsednik Michel Sulejman) in Palestincev (Mahmud Abas).

Obstaja pa velika možnost, da se bo Obama sestal tudi z novim iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, kar bi bilo prvo srečanje voditeljev obeh držav po 30 letih.

Obama je Jonathanu zagotovil, da imajo ZDA interes pomagati pri elektrifikaciji podeželja Nigerije, ki je pomemben proizvajalec energije, vendar tudi pomemben potrošnik. ZDA bodo prav tako pomagale pri odstranjevanju varnostnih groženj na severu države, vendar v skladu z načeli človekovih pravic.

Jonathan, ki se bo ta teden v New Yorku sestal tudi s predsednikom Borutom Pahorjem, pa je Obami priporočil, da če želi urediti svet, mora urediti Afriko. Če pa želi urediti Afriko, mora pomagati urediti Nigerijo.