Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama naj bi si z iranskim ajatolo na skrivaj dopisoval o boju z IS

Deli na:
Obama naj bi si z iranskim ajatolo na skrivaj dopisoval o boju z IS

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je po včerajšnjem poročanju časnika Wall Street Journal oktobra poslal tajno pismo iranskemu vrhovnemu vodji, ajatoli Aliju Hameneju, v katerem mu je razložil poglede na skupni interes za boj proti Islamski državi (IS). Njeni pripadniki so zavzeli velike dele Sirije in Iraka.

Obama naj bi v doslej v pismu Hameneju, ki je četrto od leta 2009, sodelovanje proti IS pogojeval s podpisom celovitega sporazuma o iranskem jedrskem vprašanju do 24. novembra.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest ni želel komentirati "zasebne korespondence Obame s svetovnimi voditelji", vendar je potrdil, da so se Američani in Iranci doslej že pogovarjali o IS ob robu jedrskih pogajanj.

Wall Street Journal, ki se sklicuje na neimenovane vire v ameriški administraciji poroča, da Hamenej doslej še ni odgovoril na Obamova pisma. Ameriški predsednik je na več odziva naletel pri iranskem kolegu Hasanu Rohaniju, s katerim sta se pogovarjala po telefonu septembra lani.

Obama je v sredo dejal, da je previden optimist glede uspeha pogajanj z Iranom o jedrskemu programu. Američani ocenjujejo, da je okoli 50 odstotkov možnosti, da bo sporazum dosežen do roka, 24 novembra.

Obamovo pismo glede boja proti IS ni naletelo na pozitiven sprejem, če je soditi po Hamenejevi izjavi, da je IS skupaj z Al Kaido ustvaril Zahod in sicer zato, da razdeli muslimane.

Predsednik ZDA o svojem dopisovanju razumljivo ni obvestil Izraela in sunitske zaveznike na Bližnjem vzhodu, ki živijo v strahu, da se bo Washingtonu morda res uspelo dogovoriti s Teheranom, kar bi odnose v regiji postavilo na glavo in to ne v njihovo korist. Prav tako ni obvestil največjega izraelskega zaveznika v ZDA, to je ameriškega kongresa.