GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama med obiskom Newtowna: Tega ne moremo več prenašati

Deli na:
Obama med obiskom Newtowna: Tega ne moremo več prenašati

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v nedeljo zvečer obiskal mesto Newtown v zvezni državi Connecticut in na spominski slovesnosti za žrtvami petkovega pokola v osnovni šoli Sandy Hook dejal, da takšnega nasilja enostavno ne morejo več prenašati.

Obama ni šel v podrobnosti, napovedal pa je, da bo imel v naslednjih dneh pogovore o ukrepih za preprečitev podobnih tragedij.

"Odkar sem predsednik, sem moral že štirikrat objemati preživele. Vmes je bila še neskončna vrsta smrtonosnih streljanj po ZDA. Edina krivda žrtev je bila, da so bile na napačnem kraju ob napačnem času. Tega ne moremo več prenašati. Nekaj moramo storiti. Nimamo izbire," je dejal Obama in posebej izpostavil pokole v Aurori v Koloradu, sikhovskem templju v Milwaukeeju, Oregonu in Newtownu.

Predsednik se je vprašal, ali so Američani res pripravljeni reči, da so nemočni pred takšnimi pokoli, ker je politika pretežka. "Ali smo res pripravljeni žrtvovati otroke za svobodo?" je dejal predsednik in prvič posredno namignil, da se obetajo ukrepi proti razširjenosti orožja v ZDA.

Zagovorniki pravice do orožja to štejejo za svoboščino, ki jo zagotavlja drugi amandma k ustavi, čeprav soglasja o tem, ali ta amandma zagotavlja le pravico do upora proti tiranski vladi, tuji ali domači, ali tudi pravico vsakega posameznika, da ima orožje, ni.

Obama je dejal, da je konec tedna razmišljal o teh vprašanjih in v naslednjih dneh se bo sestal s predstavniki policije, učiteljev in drugih ljudi, da najdejo ukrepe, s katerimi bi preprečili podobne tragedije.

Nasprotniki pravice do orožja, kot je newyorški župan Michael Bloomberg, so Obami že povedali, da je čas za besede minil in je treba preiti k dejanjem. Nekaj demokratskih senatorjev je v nedeljo javno napovedalo, da si bodo prizadevali za ponovno prepoved polavtomatskega orožja.

20-letni Adam Lanza je s polavtomatsko puško vrste bushmaster AR-15, kar je pravzaprav predelana vojaška avtomatska puška M-16, v petek najprej s štirimi streli pokončal lastno mater na njunem domu, nato pa odšel v šolo, kjer je pobil 20 otrok in šest žensk. Ko je prišla policija, se je ustrelil.



Hitro posredovanje policije je preprečilo še več žrtev, saj je imel morilec pri sebi še veliko nabojev za polavtomatsko puško in dve pištoli. V materinem avtomobilu, s katerim se je odpeljal do šole, so našli tudi šibrovko.

V nedeljo je v katoliški cerkvi v Newtownu, ki jo je včasih obiskoval tudi morilec s svojo mamo, nastal preplah zaradi na srečo lažnega telefonskega klica z grožnjo o bombi. Cerkev so med opoldansko mašo izpraznili, prebivalci Newtowna pa so tako doživeli še en šok.

Hudo bo tudi danes, ko je nov šolski dan. Starši povsod po ZDA so v hudem strahu za svoje otroke in ameriški mediji poročajo o številnih dodatnih varnostnih ukrepih in povečani navzočnosti policije v bližini šol.

Vendar vseh šol ves čas ni mogoče zavarovati in tudi morilec iz Newtowna je prišel v šolsko poslopje skozi razbito okno, ker so bila vrata med poukom zaklenjena.

Motiva za umor 52-letne Nancy Lanza in potem še morilski pohod po šoli policija v nedeljo še ni razkrila, saj preiskava še poteka. Za zdaj še ni uradnega odgovora na vprašanje, zakaj je imela ločena mati doma pravo majhno skladišče orožja. Ameriška tiskovna agencija AP navaja besede sosedov in znancev, da je hodila na strelišče za sprostitev. Na koncu jo je hobi stal življenja, saj je sin pobijal z njenim orožjem.

Newtown bo v naslednjih dneh prizorišče pogrebnih slovesnosti za žrtvami pokola. Na pomoč lokalnim pogrebcem iz mesta z 27.000 prebivalci severno od New Yorka so že prišli pogrebci iz drugih krajev Connecticuta, ki bodo poskrbeli za trupla.

Nedeljska slovesnost je razen Obamovega govora in govora guvernerja Dannella Malloyja minila predvsem v znamenju molitev številnih krščanskih ver, pa tudi judovske in muslimanske.