stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ob prvi obletnici protestov izžvižgali Porošenka

Deli na:
Ob prvi obletnici protestov izžvižgali Porošenka

Foto: Reuters

V Ukrajini danes obeležujejo prvo obletnico začetka protestov, ki so po nasilnem zatrtju privedli do padca proruskega režima v državi. Slovesnost, na kateri je v Kijevu predsednik Petro Porošenko položil venec žrtvam represije, je zmotilo več deset ljudi, ki so izžvižgali in verbalno napadli Porošenka, ker odgovornih še niso kaznovali.

"Sramota! Zakaj nihče ni bil kaznovan," je vzklikalo več deset svojcev žrtev. "Porošenko, kje so morilci naših otrok?" pa je pisalo na enem od napisov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovesne položitve venca bi se moral udeležiti tudi ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je na obisku v Kijevu, a na koncu ni izstopil iz avtomobila.

Na osrednjem kijevskem Trgu neodvisnosti, ki je bilo žarišče protestov, so se okoli stotim žrtvam protestov sicer danes poklonile na desetine ljudi, ki so položili rože pred fotografije žrtev, križi in drugimi spominskimi obeležji.


Porošenko je današnji dan razglasil za dan dostojanstva in svobode, napovedana pa je vrsta spominskih slovesnosti.

Množični proevropski protesti so se na Trgu neodvisnosti začeli na današnji dan pred natanko letom dni, ko je proruski režim predsednika Viktorja Janukoviča ustavil priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Proteste, ki so dobili ime majdanski protesti po osrednjem kijevskem trgu, so oblasti po več mesecih krvavo zatrle, ubitih je bilo skupno okoli sto protestnikov, a dogodki doslej še niso bili osvetljeni.

Februarja letos so nato z oblasti odnesli proruskega predsednika Viktorja Janukoviča, a je Ukrajina nato po referendumu marca izgubila polotok Krim z večinskim ruskim prebivalstvom, ki si ga je priključila Rusija. Sledil je oborožen upor proruskih separatistov na vzhodu države, ki kljub septembra sklenjeni prekinitvi ognja še traja in je doslej zahteval že več kot 4100 življenj.

V Kijevu se danes mudi ameriški predsednik Joe Biden, ki se bo sestal s Porošenkom in premierjem Arsenijem Jacenjukom. Kijev upa v vojaško pomoč ZDA, ki ji sicer že nudi pomoč v nebojnih sredstvih, kot so oprema za razminiranje in nočno opazovanje, čelade ipd. Od začetka krize na vzhodu Ukrajine aprila letos so ZDA napovedale pomoč Ukrajini v višini 116 milijonov dolarjev za nebojna sredstva. Moskva je sicer že opozorila, da bi oboroževanje ukrajinske vojske s strani ZDA poslabšalo konflikt na vzhodu Ukrajine.