stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ob kronanju Karla III. dela prost dan na Otoku

Deli na:
Ob kronanju Karla III. dela prost dan na Otoku

Novi britanski kralj Karel III. med prvim nagovorom ljudstvu. - Foto: Kensingtonska palača

V Združenem kraljestvu bodo kronanje novega kralja Karla III. maja prihodnje leto obeležili z dela prostim dnevom. Ta bo 8. maja, dva dneva po slovesnem kronanju v Westminstrski opatiji, je v nedeljo sporočila vlada v Londonu.

Premier Rishi Sunak v kronanju vidi edinstven trenutek za njihovo državo. "V znak priznanja te zgodovinske priložnosti z veseljem za naslednje leto oznanjam dodaten dela prost dan za celotno Združeno kraljestvo," je sporočil v izjavi.

Tako kot v kronanju kraljice Elizabete II. leta 1953 vlada tudi v tem dogodku vidi priložnost, da se družine in skupnosti po vsej državi zberejo skupaj in praznujejo.

Odločitev o dela prostem dnevu je vlada sprejela po pozivih številnih poslancev. V državi bodo sicer v četrtek, 4. maja potekale lokalne volitve, zato so predstavniki lokalnih oblasti opozarjali, da bi morebiten prost dan na petek, 5. maja zmotil štetje glasov, poroča britanski BBC.

Kralj Karel bo v skladu s tradicijo, ki sega več kot 900 let v preteklost, skupaj s soprogo Camillo uradno okronan v soboto, 6. maja prihodnje leto. Kronanje tradicionalno poteka nekaj mesecev po tem, ko monarh zasede prestol, in sledi obdobju žalovanja ter intenzivnim pripravam.

Karel je sicer britanski kralj postal takoj, ko je 8. septembra umrla njegova mati, kraljica Elizabeta II. Obenem je stopil tudi na čelo 14 držav iz skupnosti Commonwealth, vključno z Avstralijo, Kanado in Novo Zelandijo.

Kraljica je v starosti 96 let po letu dni šepajočega zdravja umrla na svojem škotskem posestvu Balmoral. Na prestolu je bila rekordnih 70 let.