marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Konec februarja je tako izbruhnilo! Odkrito.si

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novozelandska premierka Jacinda Ardern bo odstopila: Nimam več moči, pravi

Deli na:
Novozelandska premierka Jacinda Ardern bo odstopila: Nimam več moči, pravi

Novozelandska premierka Jacinda Ardern naj bi po napovedih rodila junija. - Foto: STA

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes napovedala, da bo najkasneje 7. februarja odstopila s položaja. 42-letnica, ki je državo vodila skozi naravne nesreče, pandemijo covida-19 in najhujši teroristični napad v zgodovini, je pojasnila, da nima več dovolj moči, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Sem človek. Od sebe damo največ, kar lahko, dokler lahko, potem pa je čas, da gremo. In zame je prišel čas," je dejala na srečanju članov svoje laburistične stranke. Povedala je še, da bo odstopila najkasneje 7. februarja, manj kot tri leta po zmagi na volitvah, ki so ji zagotovile drugi mandat.

"Verjamem, da je vodenje države najbolj privilegirano delo, ki ga lahko ima kdor koli, hkrati pa tudi eno izmed bolj zahtevnih," je dejala. Dodala je, da takega dela ne moreš in ne smeš opravljati, "če nimaš polnega rezervoarja in nekaj rezerve za nepričakovane izzive".

Napovedala je, da bo Nova Zelandija novega predsednika vlade dobila po splošnih volitvah, ki bodo 14. oktobra, ob tem pa zatrdila, da sama ne bo kandidirala na njih. Povedala je še, da bo do volitev poslanka v volilnem okrožju.


Ko je bila leta 2017 pri 37 letih izvoljena za predsednico vlade, je postala najmlajša ženska na čelu vlade na svetu.

V času, ko je bila premierka, si je prislužila mednarodno priznanje zaradi empatične obravnave pokola v mošeji v Christchurchu leta 2019, v katerem je bilo ubitih 51 muslimanskih vernikov, še 40 pa ranjenih. Kasneje istega leta je bila pohvaljena zaradi odločnega vodenja med usodnim izbruhom vulkana White Island, znanega tudi kot Whakaari. Številne države so se zgledovale tudi po njenem delovanju v pandemiji covida-19.

Od leta 2020 se je njena vlada spopadala s težavami. Njeno priljubljenost so ovirali naraščajoča inflacija, grozeča recesija in okrevanje konservativne opozicije.

Premierka Ardern je bila na naslovnicah britanskega Voguea in revije Time, vendar se je zdelo, da je v tujini bolj priljubljena kot doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.