Revija Reporter
Svet

Novinarje ubijajo: v letu 2020 jih je bilo iz maščevanja umorjenih kar 21

STA

23. dec. 2020 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Najmanj 21 novinarjev so letos po svetu umorili iz maščevanja, kar je približno enkrat več kot lani, ko so jih ubili 10, je v včeraj objavljenem poročilu opozoril Odbor za zaščito novinarjev (CPJ). Skupno je bilo letos med opravljanjem dela ubitih 30 novinarjev.

Neodvisna neprofitna organizacija za svobodo medijev medtem še preiskuje smrt 15 novinarjev, da bi ugotovila, ali so bili ubiti zaradi svojega dela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mehika je bila letos najbolj nevarna država za novinarje, saj so tu iz maščevanja ubili najmanj pet novinarjev, kaže poročilo.

Izvršni direktor CPJ Joel Simon je izpostavil, da so dejstva, da število umorov narašča in da je rekordno število novinarjev po svetu v zaporih, jasen dokaz, da je svoboda medijev pod doslej še ne videnim napadom sredi globalne pandemije covida-19, med katero so informacije ključnega pomena.

Kot strahotno je izpostavil, da je bilo letos toliko novinarjev umorjenih iz maščevanja. To po njegovem kaže na neuspeh mednarodne skupnosti, da bi se zoperstavila nekaznovanosti.

V organizaciji so izrazili tudi zgroženost nad usmrtitvijo novinarja Ruholaha Zama 12. decembra v Iranu, ker je poročal o protivladnih protestih v letu 2017. Njegovo usmrtitev so obsodili kot državni umor.

Število novinarjev, ki so letos umrli med spopadi, je bilo medtem najnižje po letu 2000 v luči omejitev potovanj med pandemijo covida-19. Med spopadi so umrli trije novinarji, vsi v Siriji.

V decembru je CPJ poročal o rekordnem številu novinarjev v zaporih, na to so opozorili tudi Novinarji brez meja.