Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novinar Acarer po napadu: To je dokaz, da drži vse, kar smo pisali in govorili o islamistični in fašistični Erdoganovi vladi

Deli na:
Novinar Acarer po napadu: To je dokaz, da drži vse, kar smo pisali in govorili o islamistični in fašistični Erdoganovi vladi

Recep Tayyip Erdogan, turški predsednik vlade. - Foto: Reuters

Neznanci so v sredo v Berlinu napadli do oblasti v Ankari kritičnega turškega novinarja Erka Acarerja, ki v Nemčiji živi v izgnanstvu. Kot je danes sporočila policija, so ga napadli na njegovem domu, zaradi poškodb glave pa so ga odpeljali v bolnišnico, poročajo tuje tiskovne agencije.

V videoposnetku, objavljenem na Twitterju, je Acarer dejal, da so ga trije oboroženi napadalci pozno v sredo napadli na notranjem dvorišču stanovanjskega bloka, kjer živi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Acarer, ki od leta 2017 živi v Nemčiji, je dejal, da je napadalce prepoznal in da mu je eden od njih grozil, naj preneha s pisanjem. Povedal je, da ima informacije o napadalcih, vendar so mu oblasti zaradi varnosti preiskave odsvetovale razkritje kakršnih koli podrobnosti javnosti.

"To je dokaz, da drži vse, kar smo pisali in govorili o islamistični in fašistični vladi" Erdoganove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) in zavezniške ultranacionalistične stranke MHP, je dejal.



Acarerja so v Turčiji skupaj z drugimi novinarji ovadili zaradi objave tajnih podatkov o državni varnosti in o dejavnostih obveščevalnih služb. Turške oblasti so izdale več nalogov za njegovo aretacijo zaradi njegovih člankov in objav na družbenih omrežjih, med drugim zaradi "žalitve predsednika" Recepa Tayyipa Erdogana v članku, objavljenem leta 2020, poroča AFP.

Turški pisatelj in disident Can Dundar, ki je leta 2016 pobegnil v nemško prestolnico, je napad na Twitterju označil za "neposredno sporočilo" turškega predsednika Erdogana do režima kritičnim novinarjem, da roka oblasti seže celo do Berlina.

V obrambo Acarerja je spregovorila tudi novinarka Mesale Tolu, nemška državljanka, ki je leta 2017 v Turčiji preživela več mesecev v zaporu. "Tako veliko ljudi išče zaščito v Nemčiji in so tu še vedno izpostavljeni nasilju," je tvitnila in dodala: "To se mora ustaviti."