sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi vodja britanskih laburistov je socializmu zavezan občudovalec Marxa

Deli na:
Novi vodja britanskih laburistov je socializmu zavezan občudovalec Marxa

Foto: Reuters

Britanski laburisti so danes na posebni konferenci sporočili ime novega predsednika, ki ga je v minulem mesecu dni z glasovanjem preko spleta in po pošti izbralo več kot pol milijona Britancev. Pričakovano je slavil levičar Jeremy Corbyn, ki je iz "outsiderja" v zadnjih tednih postal glavni favorit.

Kot so danes okoli poldneva sporočili laburisti, je svoj glas oddalo 554.000 ljudi, Corbyn pa je prejel 60 odstotkov glasov in tako prepričljivo premagal ostale tri tekmece. Novi podpredsednik stranke je medtem postal poslanec Tom Watson, poročajo tuje tiskovne agencije. Glasovanje je potekalo od sredine avgusta, končalo pa se je minuli četrtek.

Laburisti so bili novega predsednika primorani izbrati zaradi odstopa Eda Milibanda po neuspehu na majskih parlamentarnih volitvah. Za položaj novega vodje so se potegovali štirje kandidati - poleg Corbyna še Andy Burnham, Yvette Cooper in Liz Kendall. Ankete so zadnje tedne napovedovale zmago 66-letnemu Corbynu, ki ima daleč najbolj leva prepričanja od celotne četverice.

In na koncu je zares zmagal z veliko premočjo. Njegov najbližji zasledovalec, Burnham, je prejel 19 odstotkov glasov. Cooperjeva je bila tretja s 17 odstotki, Kendallova pa na zadnjem mestu s 4,5 odstotka glasov, navaja britanski BBC.

V zmagovalnem govoru je Corbyn pozval k "dostojni in boljši družbi" ter stranko k enotnosti. Poklonil se je premaganim rivalom in še posebej pohvalil Kendallovo, s katero sta se v turbulentnih treh mesecih kampanje najmanjkrat strinjala. Obljubil je boj za bolj strpno in vključujočo Veliko Britanijo ter spopad z "grotesknimi stopnjami neenakosti v naši družbi".

Njegova prva poteza na čelu laburistov bo udeležba na današnjih demonstracijah v podporo beguncem, je napovedal. V parlamentu pa bo že v ponedeljek ostro nasprotoval predlogu zakonodaje, s katero želi vlada po njegovem zavezati roke sindikatom.

Da bi lahko dolgoletni poslanec laburistov, ki pa nikoli ni zasedal kakšnih vidnejših položajev, postal predsednik stranke, se je še pred meseci zdelo povsem nemogoče. Njegov vzpon je v stranki sprožil številna opozorila pred prevelikim premikom v levo in posledično celo pred razkolom.

Za precejšnje razburjenje je še pred začetkom volitev poskrbela tudi odločitev vodstva, da so lahko na glasovanju - ob registraciji in plačilu treh funtov - tokrat prvič sodelovali tudi posamezniki, ki niso člani laburistične stranke ali sindikatov. Pojavila se je zaskrbljenost, da bi lahko na izid poskusili vplivati tisti, ki sploh niso podporniki stranke.

Corbyn je odrasel v politični družini - njegova starša sta se kot aktivista spoznala med špansko državljansko vojno. Delal je za sindikate, dokler ni bil leta 1983 prvič izvoljen v parlament, kjer sedi še danes.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je bil v spodnjem domu britanskega parlamenta Corbyn pogosto v ozadju, si je pa hitro prislužil sloves notoričnega upornika. Več kot 500-krat je glasoval v nasprotju s stališčem svoje stranke.

Leta 2003 je nasprotoval invaziji na Irak, za katero se je odločil laburistični premier Tony Blair, trenutno pa odločno nasprotuje varčevalnim ukrepom, zaradi katerih so se skrčila sredstva za javne službe in socialo. Je tudi kritik čezatlantskega prostotrgovinskega sporazuma TTIP, o katerem se pogajata EU in ZDA.

Novi vodja laburistov pravi, da se lahko od Karla Marxa veliko naučimo. Zavzema se za delitev bogastva z visokim obdavčenjem podjetij in bogatih posameznikov, je za podržavljenje britanskih železnic in energetskega sektorja ter za "maksimalno plačo", ki bi omejila zaslužke menedžerjev. Zavzema se za odpravo britanskega jedrskega orožja.

Oče treh otrok je tako zavezan socializmu, da naj bi njegov drugi zakon razpadel zaradi nestrinjanja z ženo glede vpisa sina v javno šolo, ki otroke izbira glede na njihove akademske sposobnosti. Vegetarijanec in abstinent se je medtem letos poročil že tretjič.

Na vprašanje, ali bo sprejel 135.000 funtov (okoli 180.000 evrov) letne plače in policijsko zaščito, ki pripada voditelju opozicije, v pogovoru za Channel 4 ni odgovoril. "O vseh teh stvareh bomo razpravljali v nedeljo," je dejal.

Za katero stran se bo zavzemal na napovedanem referendumu o članstvu Velike Britanije v EU, se prav tako še ni jasno izrekel. Je pa ob neki priložnosti dejal, da nezadovoljstvo z unijo ne pomeni, da bi Britanci morali kar oditi. "Pomeni ostati in se skupaj boriti za boljšo Evropo," je menil.

Sicer pa Corbyn nasprotuje tudi pozivom k poostritvi nadzora na mejah. Migranti so po njegovem Veliki Britaniji ogromno prinesli. "Mislim, da otroci, ki so rasli v večkulturni družbi, zelo dobro razumejo preostanek sveta," je dejal nedavno.