Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi virus na Kitajskem terjal četrto smrtno žrtev, našteli že prek 200 primerov okužb

Deli na:
Novi virus na Kitajskem terjal četrto smrtno žrtev, našteli že prek 200 primerov okužb

Strokovnjaki svarijo, da bi bili lahko številni primeri okužbe nezaznani. - Foto: Reuters

Na Kitajskem so danes potrdili, da je zaradi okužbe z novim virusom, ki se hitro širi po državi, umrl že četrti človek. Oblasti so v ponedeljek potrdile, da se virus prenaša tudi med ljudmi, doslej pa so na Kitajskem, vključno s Pekingom in Šanghajem, našteli že prek 200 primerov okužb. O prvem sumu na okužbo poročajo tudi iz Avstralije.

Zadnja žrtev novega virusa iz skupine koronavirusov, ki povzroča vrsto pljučnice, je bil 89-letni moški. Živel je v Wuhanu, mestu v središču izbruh bolezni. Prav zdravstvene oblasti v tem mestu so danes sporočile še, da se je z novim virusom okužilo tudi najmanj 15 zdravstvenih delavcev, od katerih je eden v kritičnem stanju, poroča britanski BBC.

V državi so šele v ponedeljek potrdili, da se virus širi tudi med ljudmi. Tovrstnega izvora sta bili doslej najmanj dve okužbi v kitajski provinci Guangdong.

V 11-milijonskem Wuhanu so prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja potrdili 31. decembra. Domnevajo, da je bolezen izbruhnila na eni od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

V državi je zaenkrat po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) uradno potrjenih 218 primerov okužbe. Poleg tega so dva primera zabeležili na Tajskem, enega na Japonskem in še enega v Južni Koreji. Vsi bolniki so se nedavno vrnili iz Wuhana.


Na letališčih v Singapurju, Hongkongu in v japonski prestolnici Tokio že preverjajo potnike iz Wuhana. Ameriške oblasti so minuli teden naznanile podobne ukrepe na letališčih v San Franciscu, Los Angelesu in New Yorku.

Preverjanje potnikov, ki bodo iz Wuhana prispeli v Sydney, je danes napovedala tudi Avstralija. V državi so poleg tega zabeležili prvi primer suma okužbe z novim koronavirusom. Gre za moškega, ki se je nedavno vrnil iz Wuhana, trenutno pa je doma v izolaciji.

Prisotna je velika zaskrbljenost, da bi se lahko virus še hitreje širil, ko se bodo ljudje ta teden ob kitajskem novem letu množično odpravljali na pot.

Strokovnjaki svarijo, da bi bili lahko številni primeri okužbe nezaznani. Glede na poročilo britanskega centra za analizo nalezljivih bolezni na Imperial Collegu v Londonu bi bilo lahko okužb že prek 1700. Zdravstveni strokovnjaki v Hongkongu medtem to število ocenjujejo na okrog 1300.

Izbruh je oživil spomine na virus sars - prav tako iz družine koronavirusov -, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu.