Revija Reporter
Svet

Novi španski minister je zaradi utaje davkov po tednu dni že odstopil

STA

14. jun. 2018 6:00

Deli na:

Španski minister za kulturo in šport Maxim Huerta je včeraj odstopil, potem ko je prišlo na dan, da je bil kaznovan zaradi davčne utaje. Odstop je prvi v teden dni stari novi španski socialistični vladi, ki je odstavitev prejšnje konservativne vlade dosegla z izglasovanjem nezaupnice zaradi korupcijskega škandala.

Huerta, nagrajevan pisatelj, novinar in voditelj nekdaj priljubljene televizijske oddaje, je med letoma 2006 in 2008 utajil 218.322 evrov preko slamnatega podjetja, je včeraj poročal spletni časnik El Confidencial. Sodišče mu je zato lani odredilo plačilo več kot 360.000 evrov kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Teden dni po tem, ko je 7. junija zaprisegel, je včeraj sporočil, da odstopa. Ob tem je poudaril, da je kazen plačal dvakrat. Prvič davčnemu uradu, sedaj pa drugič "ob zavedanju, da nedolžnost ne pomeni ničesar pred tem krdelom psov", je dejal na novinarski konferenci, pri tem pa mislil na medijski pogrom po objavi poročila.

Vodja Podemosa, ki je podprl nezaupnico socialistov proti prejšnji vladi v parlamentu, je po objavi poročila zahteval odstop Huerte. "Ne bomo podprli vedenja, ki spominja na konservativce Ljudske stranke (PP)," je dejal Pablo Iglesias. Po odstopu Huerte je pozdravil ravnanje nove vlade, ki je s tem pokazala, da sliši državljane, ki so dali vedeti, da tovrstnega ravnanja ne bodo več tolerirali.

Odstop Huerte je zahtevala tudi PP, sredinska Ciudadanos pa ga je pozvala, naj vse pojasni poslancem.

Huerta je bil eden od šestih ministrov v 17-članski vladi, kjer so v večini ministrice. Vlada je včeraj že sporočila, da ga je na položaju nasledil Jose Guirao, ki je vodil madridski muzej Reina Sofia med letoma 1994 in 2001.