Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi predsednik evroskupine Portugalec Mario Centeno

Deli na:
Novi predsednik evroskupine Portugalec Mario Centeno

Foto: Wikipedia

Finančni ministri držav v območju evra so danes za svojega novega predsednika izbrali Portugalca Maria Centena. Ta bo 13. januarja nasledil Nizozemca Jeroena Dijsselbloma. Mandat traja dve leti in pol.

Za položaj so se potegovali štirje kandidati: Centeno, Luksemburžan Pierre Gramegna, Slovak Peter Kažimir in Latvijka Dana Reizniece-Ozola. Centeno je zmagal v drugem krogu, potem ko sta po prvem krogu odstopila Latvijka in Slovak.

Sedanji šef evroskupine Dijsselbloem ni želel govoriti o številu glasov, ki so jih dobili posamezni kandidati, poudaril je le, da uživa portugalski minister zdaj soglasno podporo evroskupine.

Centeno je po izvolitvi poudaril, da bo pri opravljanju tega pomembnega dela in gradnje konsenza tesno sodeloval z vsemi članicami evroskupine in Evropsko komisijo. Izpostavil je pomen ohranitve finančne stabilnosti in konvergence.

Na vprašanje, ali se boji, da bo njegova izvolitev spodkopala politično stabilnost doma, glede na to, da ga podpirata dve stranki, ki nista naklonjeni evroskupini, je Centeno odgovoril, da je to evroskupina in da se domače teme naslavljajo doma.

Portugalcu je takoj čestital predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je poudaril, da ima vse prave lastnosti za opravljanje naloge, ki je pred njim, opozoril na ambiciozne načrte in izrazil pričakovanje, da bodo tesno sodelovali.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici pa je izpostavil dva izziva: poglabljanje gospodarske in denarne unije ter gladek iztek grškega programa. "Parabens amigo," je zaželel Centenu, pri čemer je to portugalsko čestitko izgovoril narobe.

Šef evropskega reševalnega mehanizma ESM Klaus Regling je poudaril, da je Centeno "strasten ekonomist" in da je igral pomembno vlogo pri tem, da je Portugalska, ki je pred leti potrebovala finančno pomoč, danes zgodba o uspehu.

Za koga je v prvem in drugem krogu glasovala Slovenija, ni bilo mogoče izvedeti. Na finančnem ministrstvu so poudarili, da je Slovenija zelo zadovoljna - tako zaradi same izbire Centena kot tudi zaradi poteka izbire, ki je potrdil enotnost evroskupine.

Poleg tega so izpostavili, da je bil Centeno že doslej zelo spoštovan kolega evroskupine, s katerim Slovenija deli mnoge sorodne poglede na ključna vprašanja, na primer reformo fiskalnih pravil, ter da je Portugalska po izhodu iz programa finančne pomoči na poti k dobremu okrevanju.

"Mario Centeno je prava izbira, da evroskupino zdaj, ko je po krizi naš pogled usmerjen naprej, popelje v obdobje, ki naj bi bilo osredotočeno na poglabljanje ekonomske in monetarne unije," so še sporočili z ministrstva ter dodali, da se ministrica Mateja Vraničar Erman tudi osebno zelo veseli sodelovanja z novim predsednikom.

Pred glasovanjem so sicer na finančnem ministrstvu pojasnili, da se bo pri odločitvi upoštevala zlasti sorodnost stališč glede osnovnih vprašanj in odprtost za upoštevanje stališč manjših članic.

Za položaj lahko kandidira le finančni minister članice območja evra. Za izvolitev zadostuje navadna večina. Evroskupina je neformalno telo, ki se v nekriznih časih sestaja enkrat na mesec, dan pred zasedanjem vseh finančnih ministrov EU.

Prvi sestanek evroskupine je bil junija 1998 v Luksemburgu. Prvi, dolgoletni predsednik evroskupine je bil Luksemburžan Jean-Claude Juncker, ki je zdaj predsednik Evropske komisije. Januarja 2013 je Junckerja nasledil Dijsselbloem.

Portugalski minister Centeno je bil izbranec evropske socialdemokratske družine, ki je zahtevala ta položaj z argumentom, da člani evropske desne sredine zasedajo vse tri ključne predsedniške položaje v osrednjih institucijah EU.