aki 1 Odkrito.si

Pevec skupine Parni valjak v smrtni nevarnosti?

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

Ana Nikolić obrez Svet24.si

FOTO: Fatalne ženske srbske in črnogorske mafije

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

princ william in kate Njena.si

Tako se je Kate poklonila princesi Diani

MARAAYA 1 (neobrezana) (1 of 1) Njena.si

Maraya: Nasmejana in skrivnostna

Svet

Nove žrtve mraza po Evropi: šest mrtvih na Poljskem, dva v BiH...

Deli na:
Nove žrtve mraza po Evropi: šest mrtvih na Poljskem, dva v BiH...

Foto: arhiv Reporterja - Brezdomci na Češkem pozimi.

Nad Evropo še naprej vztraja izjemno mrzlo vreme, ki je terjalo nove smrtne žrtve.

Na Poljskem je v zadnjih 24 urah zaradi nizkih temperatur umrlo še šest ljudi, od novembra lani že 71. O dveh novih smrtnih žrtvah poročajo tudi iz BiH. Neobičajno mrzlo in zasneženo je tudi v Grčiji, zaradi česar so nekateri otoki že dva dni odrezani od sveta.

Policija na Poljskem, kjer so se temperature ponekod spustile pod minus 20 stopinj Celzija, je ljudi pozvala k pomoči najbolj ranljivim, še posebej brezdomcem, potem ko so poročali o šestih novih smrtnih žrtvah, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega državo pesti še onesnažen zrak, kakršnemu niso bili priča že leta in ki je predvsem posledica kurjenja premoga in odpadkov v domačih kuriščih. Oblasti so za različne dele Poljske izdale opozorila zaradi smoga ter otroke in starejše pozvale, naj ostanejo doma.

O novih žrtvah zaradi mraza poročajo tudi mediji v BiH. Starejša moška v Banja Luki in Ribniku naj bi zaradi podhladitve sicer umrla že v soboto, že pred tem pa so v BiH poročali še o enem mrtvem, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Država je trenutno v ledenem oklepu, ponoči temperature padejo tudi do minus 30 stopinj Celzija, podnevi pa se ne dvignejo nad minus 15 stopinj Celzija.

Zaradi mraza je v BiH izjemno obremenjen sistem oskrbe z energenti. V Sarajevu so zmanjšali dobavo zemeljskega plina toplarnam in ga preusmerili individualnim odjemalcem, ki nimajo drugega vira ogrevanja. Mestni sistem centralnega ogrevanja pa so preusmerili na tekoča goriva.

Najhujše razmere so v Zenici, kjer je prišlo do okvare na sistemu centralnega ogrevanja v inštalacijah železarn v lasti multinacionalke Acelor Mittal. Posledično v tem mestu kar dva dni ni bilo ogrevanja, napako so odpravili šele danes.

V Federaciji BiH so zaradi mraza do 16. januarja podaljšali počitnice, izdali so tudi priporočilo za skrajšanje delovnega časa, kjer je to mogoče, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug. Polarnega mraza naj bi bilo v BiH konec do četrtka, a temperature bodo ostale pod lediščem.

Izboljšanje vremena pričakujejo tudi na Hrvaškem, kjer sta močna burja in izreden mraz v ledeni oklep spravila ustje Neretve in tudi dele morja. Podobno je stanje v Makedoniji, kjer je bila davi najnižja temperatura minus 20 stopinj Celzija, snežna odeja pa je ponekod debela 68 centimetrov.

Neobičajen mraz je zajel tudi Grčijo. Atene je minulo noč zajelo sneženje, sneg je na debelo pobelil mestno središče in tudi znamenito akropolo. Zaradi tega bodo danes zaprte vse tamkajšnje šole, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem so zaradi močnega sneženja nekatere grške vasi, pa tudi otoki že dva dni odrezani od sveta. Ponekod ni oskrbe z elektriko, zaradi tega pa tudi ne ogrevanja in vode, ki jo črpajo s pomočjo električne energije. Na otoku Euboea v Egejskem morju je snežna odeja tudi ponekod na obali debela kar do tri metre.

Močno prizadeto je tudi otočje Sporadi na severu Egejskega morja. Okoli 2800 prebivalcev otoka Alonisos je že od konca tedna brez elektrike in telefonski povezav. Temperature pa so ponoči do minus 15 stopinj Celzija padle celo na Kreti. Tudi v Grčiji izboljšanje pričakujejo v četrtek.

Snežne nevihte so konec tedna dosegle tudi Turčijo in v metropoli Istanbul so namerili skoraj 65 centimetrov debelo snežno odejo. Od konca tedna so morali odpovedati več sto letov s tamkajšnjega letališča.

Zaradi polarnega mraza, ki že več dni vztrajal nad večjim delom Evrope, je na stari celini umrlo že več kot 40 ljudi, predvsem brezdomcev in migrantov.