900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova revolucija v Egiptu - namesto Mubaraka je sovražnik vojska

Deli na:
Nova revolucija v Egiptu - namesto Mubaraka je sovražnik vojska

Foto: Reuters

Na osrednjem kairskem trgu Tahrir je danes pred napovedanimi množičnimi protesti že prišlo do novih spopadov med protestniki in egiptovskimi varnostnimi silami, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi, ki so jih gumijasti naboji zadeli v obraz.

Množični protest na Tahrirju je za danes sklicalo 38 opozicijskih skupin, da bi na ta način prisilili Vrhovni svet oboroženih sil k oblikovanju "vlade narodne rešitve". Zahtevajo pa tudi razpis predsedniških volitev do aprila 2012, prenovo notranjega ministrstva ter sojenje vsem obtoženim za nasilje nad protestniki.

A "protesta milijona za narodno rešitev" se ne namerava udeležiti vplivna Muslimanska bratovščina, ki se ji sicer obeta zmaga na parlamentarnih volitvah prihodnji teden. Visokega predstavnika bratovščine Mohameda al Beltagija so v ponedeljek protestniki celo pregnali s Tahrirja, ker bratovščina ne sodeluje v novih protestih v Egiptu.
 
Novo nasilje v državi je v zadnjih treh dneh zahtevalo najmanj 24 življenj, več sto jih je bilo ranjenih. Varnostne sile so protestnike skušale razgnati s solzivcem, gumijevkami in gumijastimi naboji, ki so jih vojaki po trditvah aktivistov namenoma streljali protestnikom v obraz. Številni so tako utrpeli hude poškodbe in izgubili oko ali obe.
 
Organizacija za varstvo človekovih pravic Amnesty International je ravnanje egiptovske vojske proti protestnikom že obsodila in ocenila, da so kršitve v nekaterih primerih celo presegle tiste, ki jih je zagrešil strmoglavljeni režim Hosnija Mubaraka. Vrhovni vojaški svet je "pogrnil na celi črti" glede izpolnitve obljub o varovanju človekovih pravic, so zapisali v danes objavljenem sporočilu za javnost.
 
V luči najnovejših napetosti je vlada premiera Esama Šarafa vrhovnemu svetu oboroženih sil, ki državo vodi od padca Mubaraka 11. februarja, v ponedeljek zvečer ponudila odstop in izrazila "globoko obžalovanje ob bolečih dogodkih".
 
Vodja vrhovnega vojaškega sveta, maršal Husein Tantavi odstopa še ni sprejel. Je pa v ponedeljek v izjavi za javnost pozval k dialogu med političnimi silami v Egiptu, da bi razjasnili slabšanje političnega položaja v državi, navaja dpa.