medved nanos Svet24.si

Na Nanosu evtanazirali medveda Mitka, ministrstvo ...

sončne celice Svet24.si

Zakaj bodo lastniki sončnih elektrarn odslej ...

897392_066-univerza1 Necenzurirano

Kaj je čudno v poslu univerze s podjetjem brez ...

1726049318-dsc03269-1726049307557 Reporter.si

Veterinar na tanku: Borut Sajovic bi bil idealen ...

ceferin Ekipa

Čeferin razkril, kako je zadovoljen z novo LP, ...

Rok Piletič Njena.si

Rok Piletič priznal, da se srečuje s ...

daneu fmp Ekipa

Zadnja novica: najnovejše iz Beograda o stanju ...

Svet

Nova francoska vlada Michela Barnierja začenja delo

Deli na:
Nova francoska vlada Michela Barnierja začenja delo

Michel Barnier - Foto: Bobo

Nova francoska vlada pod vodstvom premierja Michela Barnierja danes začenja delo. Popoldne se bo ministrska ekipa, ki predstavlja velik premik v desno, sestala na prvi seji, njeni člani pa medtem že prevzemajo posle na svojih ministrstvih. Novi notranji minister Bruno Retailleau je pri tem kot svojo glavno prioriteto izpostavil red.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je novo vlado pod vodstvom premierja Michela Barnierja imenoval minuli konec tedna, 11 tednov po predčasnih volitvah, ki so prinesle parlament brez jasne večine.

Nova vladna ekipa se nagiba močno na desno in je plod partnerstva med sredinsko stranko predsednika države in desnico, kljub temu pa parlament ostaja razdrobljen in vlada se bo morala za sprejem zakonodaje zanašati na podporo drugih strank.

Ministrske položaje je med drugim zasedlo deset politikov iz vrst desnih Republikancev, Macronovi zavezniki pa 12.

Notranje ministrstvo bo vodil viden član Republikancev Bruno Retailleau. Danes je ob prevzemu položaja iz rok Geralda Darmanina kot svojo glavno nalogo izpostavil ponovno vzpostavitev reda kot pogoja za svobodo.
"Kadar ni reda, je svoboda ogrožena," je dejal po poročanju francoskih medijev.

Tesen Macronov zaveznik Sebastien Lecornu ostaja na čelu obrambnega ministrstva, dosedanji minister za evropske zadeve Jean-Noel Barrot pa je napredoval v ministra za zunanje zadeve. Med ministri je le en levo usmerjeni politik - pravosodni resor bo vodil nekdanji poslanec socialistov Didier Migaud.



Mesto finančnega ministra, ki ga v luči velikega primanjkljaja čaka težavna naloga oblikovanja proračuna za prihodnje leto, je pripadlo Antoinu Armandu, članu Macronovega Preporoda, ki v politiki ni zelo znan.

Ministri so se pred prvo sejo vlade ob 15. uri zjutraj sešli na zajtrku, kjer naj bi jih Barnier pozval, naj izkazujejo spoštovanje vsem državljanom, strankam in prisluhnejo vsem. Pred tem se je že v nedeljo v nastopu na televiziji zavzel za čim večjo možno kohezijo v vladi in zmožnost sklepanja kompromisov. Vlado je označil za republikansko, progresivno in proevropsko.

Leva opozicija, ki je na volitvah osvojila največ glasov, je močno kritična. Predsednik skrajno leve Nepokorne Francije Jean-Luc Melenchon je vlado označil za ekipo volilnih poražencev in v soboto je več tisoč ljudi v Parizu in drugih francoskih mestih protestiralo, ker da nova vlada ne upošteva izida volitev.

Vodja socialistov Olivier Faure, ki meni, da gre za najbolj desno vlado v sodobni zgodovini Francije, je za 1. oktober, ko bo Barnier v parlamentu predstavil program, napovedal vložitev predloga nezaupnice. Zaveda se sicer, da predlog najverjetneje ne bo uspel, saj nimajo podpore skrajno desnega Nacionalnega zbora.

Ta vladi resda ne napoveduje uspešne prihodnosti, napoveduje pa, da bodo pred morebitnim ukrepanjem proti njej še počakali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.