Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nov napad z nožem med migranti v BiH! Slovenija je njihov željeni cilj ali prehodna država

Deli na:
Nov napad z nožem med migranti v BiH! Slovenija je njihov željeni cilj ali prehodna država

Foto: Primož Lavre

Samo vprašanje časa je, kdaj bodo skušali migranti znova množično vdreti iz Velike Kladuše čez mejo na Hrvaško in naprej proti Sloveniji. Občinski svet tega mesta pa je včeraj sklenil: v občini nočejo imeti nobenega migrantskega centra.

Potem, ko je bil pred nekaj dnevi v Veliki Kladuši v pretepu med dvema skupinama migrantov z nožem ubit Maročan, bosanki mediji poročanju o novem napadu z nožem. Tokrat je v migrantskem centru pri Mostarju Pakistanec z nožem zabodel sonarodnjaka, a je ta napad preživel.

Napadalca je sodnik kmalu izpustil iz pripora in se na zgražanje tamkajšnjih medijev svobodno sprehaja po mestu. Občinski svet Velike Kladuše pa je včeraj zvečer enoglasno sklenil, da v občini nočejo imeti nobenega migrantskega centra. Skrbi jih za varnost.

Trenutno naj bi bilo tam okoli 1.500 prišlekov, pred dvema dnevoma jih je skušalo dvesto nasilno vstopiti čez mejo na Hrvaško. Ustavila jih je že bosanska policija, v pripravljenosti je bila tudi hrvaška specialna enota policije, če bi jim uspel preboj na njihovo stran meje. Po neuspešnem poskusu prehoda meje so se migranti vrnili v Veliko Kladušo.

Po medijih v BiH medtem kroži zemljevid, kjer naj bi nastanili več deset tisoč migrantov, ki so tja prišli v zadnjem času. V Republiko Srbsko naj bi jih namestili 11 tisoč, na območje Federacije BiH 23 tisoč. Od Velike Kladuše do slovenske meje v Beli krajini je sicer le ura vožnje in ravno Slovenija je željeni cilj ali prehodna država za prišleke v BiH.

Absurd: naša meja je ravno na najbolj ogroženem delu pri Vinici povsem brez ograje - ob Kolpi, ki se jo da v tem letnem času na mnogih delih prebresti, ni niti rezilne žice, niti panelne ograje. Tako sploh ne preseneča, da nam Avstrijci ne zaupajo in svoje policijsko - vojaške sile usposabljajo za ščitenje meje.

REPORTAŽA S SLOVENSKE JUŽNE MEJE V TISKANI IZDAJI REPORTERJA