viktor orban Svet24.si

Orban ne bo podrl Ukrajine, dokler ne zagotovijo ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

DSD Necenzurirano

V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike ...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

doncic 2 Ekipa24.si

Dončić navdušen! Dobil svoj Nascar dirkalnik, ...

nuša Njena.si

Kmetija: Nuša pred šovom oklestila kilograme

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nora cena Putinove gromozanske napake: toliko naj bi Rusijo stala invazija Ukrajino

Deli na:
Nora cena Putinove gromozanske napake: toliko naj bi Rusijo stala invazija Ukrajino

Uničen tank na ukrajinskem bojišču - Foto: YouTube

Ruska invazija je Ukrajino doslej stala že skoraj 1000 milijard dolarjev, je danes sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika za gospodarstvo Oleg Ustenko. Kot je pojasnil na dogodku Nemškega sveta za mednarodne odnose v Berlinu, je ta znesek petkrat višji od letnega BDP Ukrajine pred vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ustenko je uničenje Ukrajine in dejstvo, da so morali zaradi vojne številni zapustiti domove, označil za veliko težavo za javne finance.

Dodal je, da tudi številna podjetja, ki v ruski invaziji niso bila uničena, ne delujejo s polno zmogljivostjo ali delajo le nekaj ur dnevno. "To pomeni, da se bo v proračun nateklo precej manj sredstev, kot je bilo sprva pričakovati," je poudaril.

Kljub drastičnemu zmanjšanju vladnih izdatkov Ukrajina od februarja, ko se je začela ruska invazija, po besedah Ustenka beleži okoli pet milijard evrov (4,9 milijarde dolarjev) primanjkljaja mesečno. V Kijevu pričakujejo, da bodo primanjkljaj prihodnje leto zmanjšali na okoli 3,5 milijarde evrov (3,45 milijarde dolarjev) mesečno.

Ukrajinska vlada pričakuje, da se bo ukrajinsko gospodarstvo letos skrčilo za 35 do 40 odstotkov, je še dejal Ustenko. Po njegovih besedah gre za največji padec BDP v državi od leta 1991 oziroma od ustanovitve sodobne ukrajinske države, še poroča AFP.

Ukrajina je Mednarodni denarni sklad avgusta zaprosila za nov program pomoči. Svetovna banka je 9. septembra stroške obnove Ukrajine ocenila na skoraj 350 milijard evrov, ob tem pa opozorila, da bodo ob nadaljevanju vojne ti stroški še narasli.