Hilaree Nelson Svet24.si

Našli truplo slavne ameriške alpinistke

profimedia-0726500769 Svet24.si

Gwyneth Paltrow abrahama obeležila z golo ...

matej tonin vojska sta Necenzurirano

S Toninovimi oklepniki bi služil bivši šef SLS

pengov Reporter.si

Je predsedniški kandidat Anže Logar zatajil ...

sesko slovenija Ekipa24.si

Van Basten, kje si zdaj?! Komentatorju Obrezu se ...

tilen-artač Odkrito.si

»Moje življenje je totalen žur«

ilicic Ekipa24.si

Mariborski navijači so komaj čakali na nove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nora cena Putinove gromozanske napake: toliko naj bi Rusijo stala invazija Ukrajino

Deli na:
Nora cena Putinove gromozanske napake: toliko naj bi Rusijo stala invazija Ukrajino

Uničen tank na ukrajinskem bojišču - Foto: YouTube

Ruska invazija je Ukrajino doslej stala že skoraj 1000 milijard dolarjev, je danes sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika za gospodarstvo Oleg Ustenko. Kot je pojasnil na dogodku Nemškega sveta za mednarodne odnose v Berlinu, je ta znesek petkrat višji od letnega BDP Ukrajine pred vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ustenko je uničenje Ukrajine in dejstvo, da so morali zaradi vojne številni zapustiti domove, označil za veliko težavo za javne finance.

Dodal je, da tudi številna podjetja, ki v ruski invaziji niso bila uničena, ne delujejo s polno zmogljivostjo ali delajo le nekaj ur dnevno. "To pomeni, da se bo v proračun nateklo precej manj sredstev, kot je bilo sprva pričakovati," je poudaril.

Kljub drastičnemu zmanjšanju vladnih izdatkov Ukrajina od februarja, ko se je začela ruska invazija, po besedah Ustenka beleži okoli pet milijard evrov (4,9 milijarde dolarjev) primanjkljaja mesečno. V Kijevu pričakujejo, da bodo primanjkljaj prihodnje leto zmanjšali na okoli 3,5 milijarde evrov (3,45 milijarde dolarjev) mesečno.

Ukrajinska vlada pričakuje, da se bo ukrajinsko gospodarstvo letos skrčilo za 35 do 40 odstotkov, je še dejal Ustenko. Po njegovih besedah gre za največji padec BDP v državi od leta 1991 oziroma od ustanovitve sodobne ukrajinske države, še poroča AFP.

Ukrajina je Mednarodni denarni sklad avgusta zaprosila za nov program pomoči. Svetovna banka je 9. septembra stroške obnove Ukrajine ocenila na skoraj 350 milijard evrov, ob tem pa opozorila, da bodo ob nadaljevanju vojne ti stroški še narasli.