ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nočna mora za 3000 potnikov na pokvarjeni luksuzni križarki

Deli na:
Nočna mora za 3000 potnikov na pokvarjeni luksuzni križarki

Foto: Reuters

V Mehiškem zalivu naj bi se v prihodnjih urah vendarle končala nočna mora 3143 potnikov in 1086 članov posadke luksuzne križarke, ki je po izbruhu požara v strojnici ostala brez moči. Smrad, smeti in vročina so le nekatere od težav, s katerimi se spopadajo že pet dni ujeti turisti in zaposleni, poroča CNN.

Križarka Carnival Triumph, ki jo vlečejo trije vlačilci, se danes že približuje pristanišču Mobile v ameriški zvezni državi Alabama. Tako potniki kot posadka pa si bodo oddahnili, ko bo dopustovanja v peklu konec.

Počasna plovba križarke s 14 nadstropji čez Mehiški zaliv ni bila naporna le za čutila potnikov, pač pa tudi za njihovo potrpljenje.

Težave so se začele v nedeljo, ko je v strojnici ladje izbruhnil požar. Ladja je ostala brez elektrike, zato številni sistemi ne delujejo. Odpovedala je večina sanitarnega sistema, nekatere kabine je poplavilo, težko je dobiti hrano. Potniki prek elektronskih naprav svojcem sporočajo, da je situacija "nagnusna".


Zdravniki pa svarijo tudi, da bi na ladji lahko prišlo do izbruha bolezni. Sanitarni pogoji so namreč katastrofalni, ladja pa pluje po vročem Mehiškem zalivu. Tako bi se lahko okužila tudi hrana. Zdravniki pravijo, da bodo morali potniki še nekaj tednov po vrnitvi podrobno opazovati svoje zdravje.

Organizator potovanja, podjetje Carnival Cruise Lines, sicer situacijo predstavlja z nekaj manj dramatičnosti. Tople vode res ni, teče pa mrzla, zato se lahko potniki tudi stuširajo. Ob tem delujejo tudi stranišča v nekaterih javnih prostorih ladje ter v nekaterih kabinah, njihove navedbe povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ko bo ladja prispela v pristanišče in bodo razrešena carinska vprašanja, bo sicer organizator potnikom ponudil prevoz v Houston oz. Galveston, kjer se je križarjenje začelo, ter prenočišče v New Orleansu. Rezervirali so okoli 100 avtobusov, več kot 1500 hotelskih sob v New Orleansu ter organizirali več čarterskih poletov.

Potnikom pa se bodo poskušali odkupiti s 500 dolarji, brezplačnim poletom domov, povrnitvijo stroškov potovanja in večine stroškov na krovu ter brezplačnim nadomestnim križarjenjem. Večina svojcev potnikov je sicer mnenja, da slednjega njihovi najbližji vsekakor ne bodo izkoristili.