ženska pav Dobra karma

V vašem astro znaku prebiva žival. Preverite, ...

kamela, kamelji mladič Svet24.si

V ljubljanskem živalskem vrtu so dobili mladiče

žabjak, romsko naselje Reporter.si

Ko so gasilci po gašenju zapuščali naselje ...

Čevapčiči Svet24.si

Če ste zamrznili te čevapčiče in nabodalca, ...

DONIRAJ Necenzurirano

Prve državne donacije za Janševe medije

Natalija Verboten ob bazenu Odkrito.si

Natalija Verboten: "Že tretji mesec smo v popolni...

glasba 89 Njena.si

Usodno vino: Nina in Martin spet skupaj

Svet

Nobelovec Obama

Deli na:

Letošnjo Nobelovo nagrado za mir bo prejel ameriški predsednik Barack Obama, je danes v Oslu sporočil norveški odbor za podelitev nagrade. Nagrado bo prejel za "izjemna prizadevanja za okrepitev mednarodne diplomacije in sodelovanja med narodi", so zapisali v obrazložitvi.

Kot je zapisal odbor v utemeljitvi podelitve nagrade, je "Obama kot predsednik ustvaril novo vzdušje v mednarodni politiki". "Večstranska diplomacija je znova dobila osrednjo vlogo, s poudarkom na vlogi, ki jo lahko igrajo Združeni narodi in druge mednarodne organizacije. Dialog in pogajanja so glavna orodja za reševanje tudi najtežjih mednarodnih konfliktov. Zahvaljujoč pobudam Obame ZDA zdaj igrajo bolj konstruktivno vlogo, tudi pri reševanju velikih podnebnih izzivov, ki so pred svetom," piše v obrazložitvi, objavljeni na uradni spletni strani www.Nobelprize.org.

"Le redko se zgodi, da neka oseba doživi tolikšno pozornost v svetu in vzbudi upe na boljšo prihodnost pri toliko ljudeh. Njegova diplomacija temelji na konceptu, da morajo tisti, ki jim je dano voditi svet, to delati na podlagi vrednot in ravnanj, ki so skupna večini svetovnega prebivalstva," poudarja Norveški odbor za podelitev Nobelove nagrade za mir.

"Že 108 let si Norveški odbor za Nobelovo nagrado prizadeva, da bi vzpodbujal natanko tovrstno mednarodno politiko in delovanje, katere glavni zagovornik v svetu je zdaj Obama. In odbor podpira pozive Obame, da 'je zdaj čas za vse nas, da si porazdelimo odgovornost za globalen odgovor na globalne izzive'," še piše v obrazložitvi podelitve nagrade ameriškemu predsedniku.

Vodja odbora Thornbjörn Jagland je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil, da so zaradi tovrstnih vrednot nagrado podelili tudi nekdanjemu nemškemu kanclerju Willyju Brandtu in zadnjemu sovjetskemu voditelju Mihailu Gorbačovu. Za Obamo pa so se odločili kljub njegovemu kratkemu času na položaju prvega moža ZDA. "Že to, kaj je ponudil v svojem času predsedovanja in kako je spremenil vzdušje v mednarodni skupnosti, je zadosten razlog, da dobi Nobelovo nagrado za mir," je pojasnil Jagland.

Obama bo nagrado v višini slabega milijona evrov (10 milijonov švedskih kron) prejel 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Lani je to prestižno nagrado prejel finski mirovni posrednik Martti Ahtisaasri. Letos se je za to nagrado sicer potegovalo 205 kandidatov.

loading...
Loading...