Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

Večina poslušalcev Central Cee-ja pozna po hitu Doja Odkrito.si

V Ljubljano prihaja svetovni reperski fenomen

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nobelovec Obama

Deli na:

Letošnjo Nobelovo nagrado za mir bo prejel ameriški predsednik Barack Obama, je danes v Oslu sporočil norveški odbor za podelitev nagrade. Nagrado bo prejel za "izjemna prizadevanja za okrepitev mednarodne diplomacije in sodelovanja med narodi", so zapisali v obrazložitvi.

Kot je zapisal odbor v utemeljitvi podelitve nagrade, je "Obama kot predsednik ustvaril novo vzdušje v mednarodni politiki". "Večstranska diplomacija je znova dobila osrednjo vlogo, s poudarkom na vlogi, ki jo lahko igrajo Združeni narodi in druge mednarodne organizacije. Dialog in pogajanja so glavna orodja za reševanje tudi najtežjih mednarodnih konfliktov. Zahvaljujoč pobudam Obame ZDA zdaj igrajo bolj konstruktivno vlogo, tudi pri reševanju velikih podnebnih izzivov, ki so pred svetom," piše v obrazložitvi, objavljeni na uradni spletni strani www.Nobelprize.org.

"Le redko se zgodi, da neka oseba doživi tolikšno pozornost v svetu in vzbudi upe na boljšo prihodnost pri toliko ljudeh. Njegova diplomacija temelji na konceptu, da morajo tisti, ki jim je dano voditi svet, to delati na podlagi vrednot in ravnanj, ki so skupna večini svetovnega prebivalstva," poudarja Norveški odbor za podelitev Nobelove nagrade za mir.

"Že 108 let si Norveški odbor za Nobelovo nagrado prizadeva, da bi vzpodbujal natanko tovrstno mednarodno politiko in delovanje, katere glavni zagovornik v svetu je zdaj Obama. In odbor podpira pozive Obame, da 'je zdaj čas za vse nas, da si porazdelimo odgovornost za globalen odgovor na globalne izzive'," še piše v obrazložitvi podelitve nagrade ameriškemu predsedniku.

Vodja odbora Thornbjörn Jagland je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil, da so zaradi tovrstnih vrednot nagrado podelili tudi nekdanjemu nemškemu kanclerju Willyju Brandtu in zadnjemu sovjetskemu voditelju Mihailu Gorbačovu. Za Obamo pa so se odločili kljub njegovemu kratkemu času na položaju prvega moža ZDA. "Že to, kaj je ponudil v svojem času predsedovanja in kako je spremenil vzdušje v mednarodni skupnosti, je zadosten razlog, da dobi Nobelovo nagrado za mir," je pojasnil Jagland.

Obama bo nagrado v višini slabega milijona evrov (10 milijonov švedskih kron) prejel 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Lani je to prestižno nagrado prejel finski mirovni posrednik Martti Ahtisaasri. Letos se je za to nagrado sicer potegovalo 205 kandidatov.