Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nobelova nagrada za fiziko letos za delo na področju kvantne optike

Deli na:
Nobelova nagrada za fiziko letos za delo na področju kvantne optike

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za fiziko bosta letos prejela Francoz Serge Haroche in Američan David Wineland (foto) za delo na področju kvantne optike, je danes v Stockholmu sporočila švedska akademija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so pojasnili, bosta 68-letna Haroche in Wineland ugledno nagrado prejela za eksperimentalne metode, ki omogočajo manipulacijo kvantnih sistemov. Njune metode omogočajo opazovanje posameznih kvantnih delcev, ne da bi jih uničili. Tako je kvantne delce moč preučevati, nadzirati in šteti.

"Njune prelomne metode bi lahko omogočile izgradnjo nove vrste super hitrega računalnika, ki bi bil zasnovan na kvantni fiziki," je v utemeljitvi še zapisala švedska kraljeva akademija. Pojasnili so tudi, da so raziskave obeh nagrajencev omogočile tudi izdelavo "izredno natančnih ur, ki bi lahko predstavljale podlago za nov standard časa".

Haroche in Wineland bosta ugledno nagrado prejela 10. decembra, na obletnico smrti švedskega industrialca in izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Letos je nagrada, ki si jo sicer lahko razdelijo do trije nagrajenci, vredna osem milijonov švedskih kron (940.000 evrov), medtem ko je bila od leta 20001 do lani vredna deset milijonov kron.

V zvezi s prejemnikom nagrade za fiziko so letos krožila številna ugibanja. Mnogi so menili, da bi lahko bil letošnji Nobelovec na tem področju povezan z zgodovinsko pomembnim odkritjem delca, ki ustreza opisu skrivnostnega Higgsovega bozona.

Lani so Nobelovo nagrado za fiziko prejeli Američana Saul Perlmutter in Adam Riess ter Avstralec Brian Schmidt za odkritje pospešene ekspanzije vesolja skozi opazovanje oddaljenih supernov.