stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nobelova nagrada za ekonomijo Američanoma Rothu in Shapleyu

Deli na:
Nobelova nagrada za ekonomijo Američanoma Rothu in Shapleyu

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za ekonomijo bosta letos prejela Američana Alvin Roth in Lloyd Shapley za teorijo stabilne alokacije in prakse oblikovanja trga, je danes v Stockholmu sporočila švedska akademija. Nobelova nagrada za ekonomija je bila zadnja v nizu razglasitev letošnjih nagrajencev te prestižne nagrade.

Šestdesetletni Roth je profesor na univerzi Harvard v Bostonu, 89-letni Shapley pa častno upokojeni profesor na kalifornijski univerzi v Los Angelesu. Ukvarjala sta se predvsem s tem, kako v ekonomiji povezati različne akterje. Npr., kako povezati študente z ustrezno šolo in celo, kako povezati donatorje človeških organov s pacienti, ki jih potrebujejo.

Shapley je prispeval zgodnje teoretične osnove na tem področju, Roth pa je študijo prenesel v prakso. Čeprav sta znanstvenika delala neodvisno drug od drugega, pa je kombinacija Shapleyeve osnovne teorije in Rothovega empiričnega raziskovanja, eksperimentov in delovanja v praksi vodila v cvetoče področje raziskovanja in izboljšala delovanje številnih trgov.

Nobelova nagrada za ekonomijo po tehnični plasti sicer ni "prava" Nobelova nagrada, saj za razliko od ostalih petih - za medicino, fiziko, kemijo, literaturo in mir - ni bila del izvirnega sklopa nagrad. Na pobudo švedske centralne banke so jo začeli podeljevati šele leta 1969.

Nobelove nagrade - vsaka je vredna 10 milijonov švedskih kron (dober milijon evrov), lahko pa si jo razdelijo do trije nagrajenci - bodo slavnostno podelili 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi lani je sicer Nobelova nagrada za ekonomijo romala v ameriške roke. Prejela sta jo Thomas J. Sargent in Christopher A. Sims, in sicer za empirične raziskave na področju vzročno-posledičnih zvez v makroekonomiji.